CANVI DE CICLE, CAP A L'ESTAT PROPI
Dossier 18/09/2012

Pere Navarro desenterra el federalisme asimètric de Maragall

El PSC va fer ahir un pas més en l'objectiu de presentar una alternativa viable al sobiranisme. Però es va quedar en el federalisme asimètric de l'Estatut. Rubalcaba ja va deixar clar ahir el seu no.

Sara González
3 min
El líder del PSC, Pere Navarro, estreny la mà de l'exconseller d'Educació Joan Manuel del Pozo, sota la mirada del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ahir a la Llotja de Mar.

BARCELONA.Amb un PSOE que ignora una via federalista per a Espanya i un independentisme in crescendo que posa el PSC contra les cordes, Pere Navarro busca a la desesperada un revulsiu que el ressituï al centre d'un catalanisme polític que ha canviat totalment de coordenades. Ara que el vintage està de moda, la cúpula de Nicaragua va remenar ahir en el bagul dels records i va desenterrar l'intent de federalisme asimètric que va morir quan el Tribunal Constitucional va escapçar l'Estatut que va impulsar l'expresident Pasqual Maragall.

Navarro va fer ahir un pas més en aquest exercici de no quedar arraconat del debat territorial que centra el focus en la consecució de l'estat propi. Aconseguir un reconeixement nacional a través d'un tracte bilateral preferent, la consolidació d'un nivell d'autogovern ampli i la participació directa en la formació de la voluntat de l'Estat és el triplet que ahir va posar com a fita perquè Catalunya trobi un encaix còmode dins d'Espanya. El full de ruta per aconseguir-ho, va dir Navarro, és a través de la renovació del pacte federal constituent del 1977 -basat en la renúncia d'Espanya a imposar un estat "centralista i unitari" i la renúncia de Catalunya a la reivindicació de la independència- i la reordenació territorial d'Espanya perquè el cafè deixi de ser per a tothom i passi a ser de les comunitats que tenen "més voluntat d'autogovern". De fet, va subratllar que ja hi ha dirigents del PP, com la mateixa Esperanza Aguirre, que ja han insinuat que cal impulsar una reordenació.

"La unió lliure en la diversitat" és, segons el primer secretari del PSC, el leitmotiv de la seva proposta. Va admetre que l'Estatut va ser un "intent fallit" d'avançar en aquest sentit, però encara el vol recuperar perquè és "l'únic punt de partida fiable" per forçar una alternativa a la independència. Oblida, però, que el federalisme asimètric és un concepte que històricament ha defensat bona part del seu partit i que precisament els que més l'havien defensat el donen per mort.

Una via morta

Dirigents com Ernest Maragall, Marina Geli i Montserrat Tura defensen que cal reconèixer el dret a l'autodeterminació de Catalunya i establir, com a mínim, una relació confederal amb Espanya que no tanqui la porta a l'estat propi si així ho volen la majoria de catalans. Una part del sector crític del PSC va expressar ahir a l'executiva el malestar pel discurs immobilista que va fer diumenge a la Festa de la Rosa el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

I Rubalcaba es va ratificar hores després: va defensar que l'estat autonòmic ja ve a ser un model federal, que, en qualsevol cas, es pot mirar de millorar. En declaracions a TVE, el líder del PSOE va advertir que qualsevol demanda catalana s'ha de poder "harmonitzar" amb les d'altres autonomies. Va tancar la porta al pacte fiscal basat en el concert i va posar el límit en un finançament multilateral. I d'estat propi, ni parlar-ne: "Si Artur Mas vol organitzar el divorci, no estarem en el diàleg".

"Ni el PSOE ni una part del PSC acaben de llegir bé la realitat catalana", lamenten dirigents de l'executiva del PSC. "La paraula federalisme no importa tant com la defensa de la llibertat d'un poble que se sent menystingut", afirma Tura. "La relació ha de ser amb Espanya, no amb 17 autonomies", afegeix Àngel Ros.

Viratge històric

Un dels viratges més significatius ha estat el de l'històric dirigent del PSC i director de l'Institut del Teatre, Jordi Font. En un article ahir a El País va manifestar que "davant l'evidència d'estar vivint en casa aliena i de la impossibilitat d'una casa comuna, no hi ha més sortida que la casa pròpia". També retreu al PSOE que fos incapaç de defensar l'Estatut després del seu "linxament" i "mutilació".

Navarro, però, va insistir ahir en els riscos econòmics de la independència davant de 200 empresaris en una conferència organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona.

stats