ATRACCIÓ DE CAPITAL
Economia 21/06/2016

Cau un 35% la inversió estrangera el primer trimestre

L’any passat va ser el millor any de la història en captació de recursos

Xavier Grau
3 min
Cau un 35% la inversió estrangera
 El primer trimestre

BarcelonaL’economia catalana no va poder captar el primer trimestre d’aquest any el mateix volum d’inversió estrangera que en el mateix trimestre de l’any passat. De fet, percentualment, la caiguda és important, de gairebé el 35%, segons les dades publicades ahir pel ministeri d’Economia. Però, en volum, els 453,5 milions d’euros d’inversió estrangera que van venir a parar a Catalunya se situen en la part mitjana del que ha anat passant durant l’última dècada. De fet, el màxim d’inversió en un primer trimestre els últims deu anys es va viure el 2011, en plena crisi, amb 745,6 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, la inversió que va arribar el primer trimestre d’aquest any a Catalunya està encara molt per sobre dels 157 milions d’euros del primer trimestre de l’any 2010, el pitjor de l’última dècada, o dels primers trimestres del 2012 i el 2014.

Si la caiguda de la inversió estrangera a Catalunya el primer trimestre d’aquest any és especialment alta percentualment, respecte del primer trimestre de l’any passat, és perquè el 2015 va ser el segon any sencer que Catalunya va captar més inversió estrangera. Aquest rècord es va repartir durant tot l’any i, en el primer trimestre, la inversió estrangera va pujar a més de 693 milions d’euros. De fet, les oscil·lacions de la inversió estrangera captada els primers trimestres durant els últims deu anys són molt grans, com es pot veure al gràfic.

El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, va destacar en declaracions a l’ACN que el 2015 “va ser un any excepcional des del punt de vista de la inversió estrangera” i, per tant, “també va ser-ho aquell primer trimestre”. Així mateix, va destacar que les dades del primer trimestre del 2016 estan en línia amb la inversió estrangera registrada altres anys com el 2013 i supera la del 2012 i 2014. “També va haver-hi un trimestre dolent el 2010 i després va acabar sent un bon any”, va explicar. Per tant, segons Aregio, un sol trimestre és poc per valorar aquestes dades i va insistir que “amb una sola inversió es pot aconseguir molt”. Aregio va destacar que, malgrat tot, el ritme d’inversió estrangera a Catalunya continua tenint un bon comportament.

A l’Estat puja

La caiguda de la inversió estrangera a Catalunya el primer trimestre contrasta amb el comportament de la del conjunt de l’Estat, on va pujar un 14,7%, fins als 2.966 milions d’euros. La inversió al conjunt d’Espanya es va situar al nivell del primer trimestre del 2006, abans de la crisi, però molt per sota dels 16.036 milions del primer trimestre del 2008, la xifra més alta en un primer trimestre dels últims deu anys.

Durant tot l’any passat, a l’Estat es van captar 21.700 milions, segons el ministeri d’Economia, dels quals un 46,5% van anar a Madrid (-1,2%) i un 22% a Catalunya (+57,8%). Però els comptes del govern de Madrid s’han posat en dubte més d’un cop. Felip Puig, quan era conseller d’Empresa, ja va dir que a les dades publicades pel ministeri “no s’acabaven de computar totes les inversions de manera gaire clara”. També el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), en un informe elaborat recentment, assegurava que Catalunya superava Madrid en captació d’inversió.

L’informe del CTESC neutralitzava l’anomenat efecte seu, que fa que Madrid quedi sempre per sobre de Catalunya en les estadístiques oficials. Salvador Guillermo, membre de Foment del Treball i portaveu del CTESC, va explicar que el registre d’inversions estrangeres (RIE) del govern espanyol s’elabora a partir de la informació que les empreses donen directament. “Si no especifiquen on es destina la inversió es comptabilitza a la seu social de la companyia, que per l’efecte capitalitat sol a ser Madrid”, va apuntar.

stats