Economia 02/05/2016

Els EUA pressionen la UE perquè rebaixi la regulació en el tractat de lliure comerç

L'ús d'animals en assajos clínics cosmètics o la normativa mediambiental són punts de discòrdia, segons els documents confidencials revelats per Greenpeace

Elena Freixa/Laia Forès
2 min
Imatge del ple d'aquest dimecres on s'ha aprovat la recomanació sobre el TTIP. PARLAMENT EUROPEU

Barcelona/Brussel·lesEls EUA fan pressió silenciosa a la UE en la negociació que mantenen per pactar el tractat de lliure comerç –TTIP, per les sigles en anglès–. Segons els documents confidencials de la negociació entre Brussel·les i Washington que ha publicat quest dilluns Greenpeace, les autoritats nord-americanes volen que Europa rebaixi regulacions en alguns camps com l'alimentació o el medi ambient.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els documents interns de la negociació demostren que algunes de les preocupacions de l'opinió pública europea –cada vegada més en contra de l'acord de lliure comerç– s'han fet realitat. Greenpeace revela que la dificultat per tancar un acord és que els EUA volen menys normatives i pressionen perquè es rebaixin els estàndards europeus.

Un exemple de discòrdia entre els negociadors és l'ús d'animals en assajos en sectors com la cosmètica, una pràctica permesa als EUA però vetada a Europa. Altres aspectes on no es posen d'acord és amb l'ús de pesticides o amb l'alimentació animal que després es destina al consum humà.

Protecció del medi ambient

Un altre punt que genera preocupació és, segons els documents publicats per Greenpeace, l'absència d'objectius concrets per a la reducció de gasos contaminants. L'ONG denuncia que la protecció del medi ambient queda apartada del TTIP.

"Aquests documents confirmen el que hem estat dient des de fa molt de temps: el TTIP posaria les corporacions al centre de les decisions polítiques en detriment de la salut pública i el medi ambient", ha assegurat Jorgo Riss, director de Greenpeace Europa. Riss ha afegit que ja se sabia que "la posició europea era dolenta, però ara veiem que la nord-americana és fins i tot pitjor".

La filtració d'uns documents que fins ara eren confidencials –els detalls de les negociacions són secrets– poden provocar encara una reacció més encesa en l'opinió pública europea contra el TTIP. Des de l'inici de les negociacions, el 2013, l'acord de lliure comerç ha perdut popularitat i ha guanyat desconfiança entre els europeus.

stats