Economia 28/10/2016

La Generalitat obté 358 milions de superàvit entre gener i setembre (sense comptar interessos)

Els comptes, sense incloure les operacions financeres, milloren en 3.000 milions l'últim any

Xavier Grau / àlex Font Manté
2 min
Oriol Junqueras, durant la conferència 'Crida a un nou país: la República Catalana' / PERE VIRGILI

BarcelonaLa millora de l'economia i la liquidació cobrada al mes de juliol, corresponent a la falta de finançament del 2014, han permès al govern de la Generalitat capgirar els comptes públics, almenys temporalment. Segons les dades de l'informe d'execució pressupostària fins al 30 de setembre que es publicaran aviat, la Generalitat ha tancat els nous primers mesos de l'any amb un superàvit primari de 358 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest saldo correspon a les operacions no financeres de la Generalitat. És a dir, el funcionament de l'administració catalana sense incloure els ingressos rebuts per cobrir el dèficit i els interessos pagats pel deute. La xifra contrasta amb la situació de fa un any: al tancament del setembre del 2015, el saldo era negatiu en 2.716 milions d'euros.

Amb les dades a la mà, el vicepresident Oriol Junqueras va presumir d'haver millorat els comptes en 3.000 milions d'euros en els últims 12 mesos, segons va explicar dijous en un sopar organitzat pel Col·legi d'Economistes. La millora dels comptes públics ja es podia veure en el darrer informe presentat pel ministeri d'Hisenda. En aquest cas, al tancament del mes d'agost, la Generalitat va tenir un dèficit –en aquest cas sí que s'hi inclouen les operacions financeres– de 190 milions (el 0,09% del PIB), quan un any abans era de 1.541 milions d'euros (el 0,76%).

En aquesta millora hi tenen un pes important –però no únic– els més de 1.400 milions d'euros que el Govern va rebre al juliol per la liquidació del finançament del 2014. Els mals càlculs del govern de Madrid van obligar el ministeri d'Hisenda a retornar a les comunitats aquest estiu més de 8.500 milions. El sistema actual fa que les comunitats facin els seus pressupostos segons les previsions d'ingressos que fa el govern de Madrid, que els avança aquests diners en forma de bestreta. Gairebé dos anys després, quan es fa la liquidació, l'Estat paga les comunitats o les comunitats paguen l'Estat. Amb tot, les previsions de recaptació acostumen a ser més baixes del que finalment s'ingressa, però en el cas del 2014 va ser especialment evident, ja que la recuperació econòmica ja es percebia.

Millora del PIB

L'altre element important en la millora dels comptes és el creixement econòmic. El 2015 el producte interior brut (PIB) de Catalunya va millorar un 3,3%, fins a generar una riquesa de gairebé 215.000 milions d'euros, segons les estimacions de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). L'INE rebaixa la xifra del PIB fins als 204.000 milions. Per a l'any 2016 s'espera un creixement lleugerament inferior, del 3,1% segons la majoria de previsions, i s'alentirà lleugerament el 2017. Segons el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, amb aquestes previsions l'economia catalana podria arribar a un PIB d'uns 232.000 milions l'any que ve.

D'altra banda, Junqueras va deixar clar ahir que el Govern no negociarà el nou model de finançament autonòmic amb el nou executiu que es pugui formar a Madrid, perquè s'ha demostrat que no serveix de res, malgrat que va aclarir que això no vol dir que es deixi de vetllar pels interessos dels catalans.

stats