Economia 01/12/2011

Acaba sense acord la segona reunió entre el Govern i els sindicats per la retallada als funcionaris

L'executiu es compromet a aportar xifres concretes en una altra trobada que es farà aquest divendres. CCOO, UGT i IAC convoquen una concentració el 14 de desembre a la plaça Sant Jaume

Elena Freixa
2 min
Xoc frontal del Govern amb els funcionaris pel pla d'ajust

BarcelonaHa acabat sense acord la segona reunió del Govern i els sindicats per negociar les retallades a la funció pública per fer front a la crisi. Les dues parts continuaran negociant aquest divendres a les deu del matí en una tercera reunió, que en principi no estava prevista. L'equip de la vicepresidenta Joana Ortega s'ha compromès a donar demà "xifres concretes" dels ajustos. Els sindicats reclamen a l'executiu que concreti com es retallarà el pressupost a cada una de les 19 mesures presentades per l'executiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, els sindicats són poc optimistes i ja es preparen per "atiar el foc de la revolta" per les retallades als funcionaris. UGT, CCOO i AIC han convocat una altra mobilització pel 14 de desembre. Serà una concentració a la plaça Sant Jaume.

Govern i sindicats s'han tornat a trobar aquest dijous després que ahir l'executiu comuniqués als funcionaris la intenció de retallar-los el sou –reduint les dues pagues extres. La Generalitat també proposa acomiadar interins i congelarà les oposicions per al 2012. També tenen previst acabar amb els vals de menjador que cobren una part del personal tècnic i administratiu, posar en marxa mesures de flexibilitat horària i eliminar els beneficis que per a la cura dels fills havia aprovat la Generalitat per als funcionaris.

El sindicat Comissions Obreres de Catalunya ha titllat d'"agressió sense precedents" les mesures que els ha presentat el Govern. L'argument és que els funcionaris han perdut un 23% de poder adquisitiu en els últims deu anys. El sindicat Metges de Catalunya considera que el nou paquet de mesures d'austeritat suposa "una mutilació dels drets socials i econòmics" i avisa que "encendran el foc de la revolta".

Les reunions es fan en el marc de la Taula General de Negociació dels treballadors públics de la Generalitat. La Taula representa uns 200.000 treballadors entre Comissions Obreres (CCOO), Unió General dels Treballadors (UGT) i Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), que inclou CATAC i USTEC.

Fins a 19 mesures concretes

El Govern va proposar ahir als sindicats 19 mesures concretes que rebaixen sous i suprimeixen drets adquirits o "acords fruit de la negociació col·lectiva", en expressió dels representants sindicals.

Algunes de les mesures presentades són que la Generalitat no convocarà oposicions el 2012; que acomiadarà part del personal interí –n'hi ha 28.719–; la reducció de l'import del complement específic o equivalent a les dues pagues addicionals de juny i desembre del 2012, aplicada tant al personal funcionari com al laboral; la suspensió del complement de productivitat; la supressió de les subvencions sindicals, i la reducció del 50% dels imports màxims a percebre el 2012 en concepte de direcció per objectius del personal de l'Institut Català de la Salut (ICS).

Subvencions als sindicats

Les mesures del Govern, presentades per la vicepresidenta, Joana Ortega, per la secretària d'Administració i Funció Pública, Pilar Pifarré, i per la directora general de Funció Pública, Susanna Bouis, entren al detall. Segons fonts del Govern, la supressió de l'abonament del complement de productivitat suposaria un estalvi de 20 milions d'euros. La suspensió del Fons d'Acció Social, destinat a ajudes per als fills, significa un estalvi de 12,5 milions. La revisió dels tiquets per menjar, amb un establiment de mesures de flexibilitat de l'horari, comporta 17,5 milions d'euros. La suspensió de l'aportació al pla de pensions, 13,5 milions, i la supressió de les subvencions sindicals, 7 milions. També hi figura la supressió dels dies addicionals de vacances o la modificació dels dies personals.

stats