MÓN
Especials 17/03/2011

L'AIEA va advertir el Japó fa dos anys del risc nuclear en cas de terratrèmol

Segons uns cables de WikiLeaks, el pitjor escenari que les autoritats japoneses van preveure era un sisme de magnitud 7

Redacció
2 min

BarcelonaL'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) va advertir fa dos anys el govern del Japó del risc que les centrals nuclears del país no aguantessin terratrèmols de gran magnitud, segons uns cables diplomàtics obtinguts per WikiLeaks i difosos pel diari britànic The Daily Telegraph. Els cables indiquen que un funcionari de l'AIEA va comunicar a les autoritats japoneses que la seguretat era obsoleta i que un sisme fort suposaria "un problema seriós". La resposta de Tòquio va consistir en l'elaboració d'un pla d'emergència i la creació d'un centre de resposta ràpida, però el pitjor escenari que es va imaginar era el d'un sisme de 7 graus en l'escala de Richter, bastant inferior al de divendres passat, que va arribar als 9 graus de magnitud.

El diari britànic explica també que la inquietud sobre la seguretat nuclear al Japó, un dels països més actius del món pel que fa als moviments sísmics, va centrar una de les converses de la reunió que va celebrar el 2008 el grup de seguretat atòmica del G-8 a Tòquio. Un altre document filtrat per WikiLeaks és una comunicació de l'ambaixada dels Estats Units al Japó després d'aquesta reunió, en què es recull l'opinió d'un expert no identificat que es mostra preocupat per la seguretat nuclear del país en cas que es produís un terratrèmol. "Les regles de seguretat sísmica només s'han revisat tres vegades en els darrers 35 anys”, diu l'expert en aquesta conversa.

En altres cables s'explica que l'executiu japonès es va oposar a una decisió judicial per tancar una central a l'oest del país després que es fes públic que no aguantaria un terratrèmol de magnitud 6,5. El govern de Tòquio va aconseguir frenar la decisió judicial al 2009 amb l'argument que el reactor era segur i que s'havien realitzat totes les proves de seguretat i garantia necessàries. WikiLeaks ha filtrat altres informacions oficials segons les quals Taro Kono, un destacat membre del parlament japonès, ha afirmat davant diplomàtics dels Estats Units que el govern del país nipó "tapava" accidents nuclears ocorreguts en el passat.

stats