Oriol Junqueras, Carme Forcadell i David Fernàndez, personatges revelació del 2012 segons els lectors de l'ARA

Els lectors, que podien votar els candidats que més han destacat per bé o per mal, han premiat tres persones que durant el 2012 han destacat pel seu treball pel país, des de l'àmbit polític i social

Ara
2 min
Junqueras en l'ofrena a la tomba de Francesc Macià del 25 de desembre, en el 79è aniversari de la seva mort.

BarcelonaEls lectors de l'ARA han escollit el president d'ERC, Oriol Junqueras, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, i el diputat de la CUP David Fernàndez com els tres personatges revelació del 2012. Els lectors, que podien votar els candidats que més han destacat per bé o per mal, han premiat tres persones que durant el 2012 han destacat pel seu treball pel país, des de l'àmbit polític i social.

Oriol Junqueras (33% dels vots). Després d'haver fet ressuscitar ERC el 25-N, per al líder republicà, que garanteix l'estabilitat parlamentària al govern de CiU, aquest 2013 serà una autèntica prova de foc. Té al davant el repte compartit amb el president de la Generalitat, Artur Mas, d'obrir l'acord CiU-ERC a partits i a la societat per a la consulta l'any 2014, per fer més transversal el procés d'autodeterminació. Aquest polític que s'allunya dels paràmetres de la política clàssica, té a les mans en part també l'ampliació de la base social partidària d'un estat propi.

Carme Forcadell (22% dels vots). Membre fundadora de la Plataforma per la Llengua i membre de l'executiva de la junta d'Òmnium de Sabadell, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana és llicenciada en Filosofia i en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona i ha treballat al departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya durant bona part de la seva carrera professional. El seu nom pren relleu en l'àmbit social i polític aquest l'estiu del 2012, quan coordina la marxa per la independència arreu de Catalunya, i especialment al setembre, quan es converteix en una de les veus de l'organització de la multitudinària manifestació de l'Onze de Setembre sota l'eslògan "Catalunya, nou estat d'Europa".

David Fernàndez (13% dels vots). A aquest periodista barceloní, activista i diputat cap de files de la CUP al Parlament, se li ha girat feina el 2013. En un moment de creixent desprestigi de la política tradicional, la CUP ha recollit els fruits d'anys de lluita a peu de carrer i a les institucions locals. Amb l'entrada de tres diputats a la cambra catalana, i malgrat que defuig ser-ne considerat el líder, Fernàndez té el repte de fer compatible un discurs extremament crític amb el sistema des de les mateixes estructures del sistema. Amb la consigna de ser la veu del carrer al Parlament, la manera de fer de Fernàndez, propera al moviment dels indignats, pot ser clau per sacsejar el 'modus operandi' tradicional dels partits d'esquerres per construir consensos socials entorn de l'autodeterminació.

En una primera enquesta, els lectors van poder escollir entre vint personatges proposats pel diari. D'aquesta primera selecció en van sortir deu candidats, entre els quals hi havia Ada Colau, Carme Forcadell, David Fernàndez, Jaume Barberà, José Ignacio Wert, Josep Maria Vila d'Abadal, Kilian Jornet, Oriol Junqueras, PSY i Tito Vilanova.

stats