MÚSICA
Cultura 29/12/2012

Els 10 discos més venuts de l'any al món i un regal de Nadal

Adele lidera per segon any el rànquing de vendes segons United World Charts, que aglutina les dades de vendes oficials dels principals mercats

Efe
2 min

MadridLa web United World Charts aglutina dades de les llistes de vendes oficials dels mercats més importants. La britànica Adele lidera el rànquing, amb molt d'avantatge sobre els seus perseguidors immediats, Taylor Swift i el grup One Direction.

1. Adele torna a ser la reina de la música gravada. En aquests últims dotze mesos ha venut més de 9 milions de còpies del seu disc '21', un àlbum que ja va ser el fenomen de vendes del 2011 (escolta'l i mira'l aquí).

2. Taylor Swift, que va publicar el disc 'Red' a finals d'octubre, porta set setmanes al número 1 de la llista d'àlbums més venuts dels EUA i ha aconseguit distribuir gairebé quatre milions de còpies gràcies a èxits enganxosos com 'We are never ever getting back together'.

3 i 4. Per darrere seu, amb una mica més de tres milions i mig de discos, se situa la banda adolescent One Direction amb 'Up all night', que es va estrenar al número 1 en la seva primera setmana a la venda als EUA, un registre històric que cap altre debutant britànic havia aconseguit fins llavors. A aquest èxit cal sumar-hi els gairebé tres milions de còpies distribuïdes del seu segon àlbum, 'Take me home'. Els sis milions i mig de còpies que sumen tots dos àlbums farien pujar el quintet al segon lloc dels artistes amb més èxit de vendes i fan que siguin el nou gran fenomen mundial de la temporada.

5. La següent posició és per a Lana del Rey, una debutant que va caldejar l'ambient a internet en els mesos previs al llançament del seu disc, 'Born to die', que acaba de ser reeditat i que ha venut gairebé tres milions de còpies.

6. Cal destacar la bona acollida de 'Babel', de la banda de folk-rock 'indie' Mumford & Sons. El seu segon treball va distribuir 2,7 milions de còpies.

7. 'The truth about love', de Pink (gairebé 2,5 milions).

8. 'Believe', de Justin Bieber (2,3 milions).

9. 'Mylo Xyloto', de Coldplay (2,2 milions).

10. 'Overexposed', de Maroon 5 (2 milions).

+ 1: Michael Bublé va aconseguir signar el disc més venut del Nadal passat amb 'Christmas', que ha tornat a convertir-se en un dels més demanats en aquestes dates festives amb dos milions de còpies venudes, cosa que el deixa en el lloc número 11.

stats