Síria
Especials 03/03/2012

La Xina reclama el diàleg entre el règim sirià i els rebels

El país demana que s'aturi la violència però segueix rebutjant una intervenció de la comunitat internacional. Turquia condemna el règim sirià pels seus "crims diaris contra la humanitat"

Agències
2 min
Sirians porten els cossos de dos membres de l'Exèrcit Sirià Lliure assassinats pel règim / REUTERS

LondresLa Xina ha instat en un comunicat aquest dissabte el govern sirià i els rebels opositors a aturar la violència al país, especialment contra la població civil. A més, ha demanat a les dues parts que iniciïn "un diàleg inclusiu i sense condicions prèvies" amb el representant de l'ONU sobre la crisi a Síria, Kofi Annan. "Mentre la violència continuï és impossible iniciar un diàleg polític i les perspectives d'una solució pacífica encara són febles", ha afegit un funcionari del ministeri d'Exteriors xinès.

Pequín dóna suport també el paper de les Nacions Unides per coordinar l'ajuda humanitària i està disposada a proporcionar assistència al poble sirià. Malgrat això, el comunicat especifica que el país asiàtic s'oposa a "qualsevol interferència en els assumptes interns de Síria amb el pretext de les raons humanitàries", perquè segons el país "la comunitat internacional ha de respectar la independència, sobirania, unitat i integritat territorial de Síria i el dret del seu poble a escollir independentment el seu sistema polític".

Mentrestant, les forces sirianes han bombardejat diverses zones de Homs aquest dissabte i, per segon dia consecutiu, han bloquejat l'ajuda de la Creu Roja destinada a civils atrapats a la ciutat.

Turquia considera un "desastre humanitari" la situació a Síria

El ministre d'Exteriors de Turquia, Ahmed Davutoglu, ha acusat aquest dissabte el règim sirià de cometre "cada dia crims contra la humanitat". Davutoglu ha qualificat de "desastre humanitari" la situació dels residents de Baba Amr, el barri de Homs reconquistat divendres per les forces del règim.

Davutoglu ha demanat que "la comunitat internacional aixequi la veu amb més força perquè ha arribat el moment d'aturar les massacres". A més, ha denunciat que la falta d'un acord "està donant al règim el valor per continuar". El ministre turc considera que impedir l'arribada d'ajuda humanitària i negar l'entrada dels representants de les Nacions Unides "és un altre crim".

stats