Especials 11/09/2013

Del camp de batalla al menjador de casa: el 1714 als llibres

Amb la celebració del tricentenari es revifa l'interès per la Guerra de Successió. D'aquí al setembre del 2014 sorgiran moltes novetats editorials. Historiadors i novel·listes expliquen les claus del conflicte

Sílvia Marimon
5 min
Del camp de batalla  al menjador de casa:  El 1714 als llibres

En plena Guerra de Successió ja va començar una guerra de papers. Austriacistes i filipistes jugaven amb la propaganda i difonien les seves pròpies publicacions. El conflicte va generar centenars de pàgines: cròniques, pamflets i opuscles, cartes... Una documentació, en molts casos, perduda fins pràcticament el segle XXI, que dóna nous elements per reflexionar sobre què va passar fa 300 anys.

Aquest 2013 i durant l'any vinent, han sortit i sortiran molts llibres que analitzen i interpreten les causes i les conseqüències de la guerra. N'hi ha que disseccionen amb precisió antropològica i arqueològica com era la Barcelona del 1714. D'altres rescaten de l'oblit històries poc conegudes com l'exili i la guerra mediàtica. N'hi ha que descriuen amb rigor i tècnica cinematogràfica les trinxeres i els bombardejos. La ficció també converteix aquesta tragèdia en una novel·la d'aventures i d'intriga, o ajuda a entendre que no va ser només una guerra mundial, sinó que el conflicte també es va lliurar a l'interior de les persones. Hi ha moltes mirades i moltes interpretacions, i desenes de possibilitats per viatjar al 1714. Us oferim una selecció d'algunes novetats i llibres que s'han convertit en clàssics.

HISTÒRIA

Els herois del 1714

L'historiador Francesc Serra rescata de l'anonimat els herois del 1714, amb noms i cognoms, a Els herois del 1714. Els defensors de Catalunya (Editorial Base). Molta de la informació que conté aquesta obra és inèdita. Per les pàgines del llibre hi desfilen un centenar de lluitadors que van plantar cara als Borbons.

La guerra en tres volums

Ara Llibres repassa amb tot detall i al llarg de més de 800 pàgines tot el conflicte a Catalunya durant la Guerra de Successió . Aquesta extensa obra, dirigida per Agustí Alcoberro, comença amb la mort de Carles II, continua amb el Tractat d'Utrecht i l'evacuació de les tropes aliades, descriu la caiguda de Barcelona i acaba amb la repressió, els exilis i les reivindicacions.

L'11 de setembre als segles XIX i XX

L'Onze de Setembre al llarg de la història (IEC), de Robert Surroca i Tallaferro, analitza totes les commemoracions de l'11 de setembre des del 1886, any en què es va fer el primer acte de la Diada, fins al 1977, la primera celebració legal des de la Guerra Civil i que va comptar amb més d'un milió de persones.

La memòria gràfica del 1714

Flor Edicions, amb el suport de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, l'Arxiu Històric de la Ciutat, el Centre Excursionista de Catalunya i la col·lecció de Jordi Estruga, publica Memòria gràfica de la Guerra de Successió (1700-1714 ). L'obra recull mapes i gravats sobre el conflicte que s'han localitzat en diferents biblioteques europees.

La repressió de Felip V

Després de cinc anys de recerca, el catedràtic d'història Josep Maria Torres va publicar el llibre Felip V contra Catalunya: testimonis d'una repressió sistemàtica. L'editorial Rafael Dalmau ha tret la cinquena edició d'aquesta obra, que descriu totes les operacions, tant militars com polítiques, destinades a aconseguir el sotmetiment de Catalunya. Ho fa amb la documentació que van elaborar els membres de l'estat major borbònic i les informacions dels arxius catalans.

La guerra a tot el territori

Per què Catalunya va decidir decantar-se per l'arxiduc? Com van viure l'ocupació els diferents pobles de tot Catalunya a partir de l'any 1707? Quines van ser les seqüeles de la violència militar i la repressió indiscriminada que van afectar gairebé una tercera part del territori? L'historiador Josep M. Torras i Ribé respon a totes aquestes preguntes a La Guerra de Successió i els setges de Barcelona (1697-1714).

Les cròniques del setge

A través de dietaris i cròniques personals, entre les quals hi ha la d'un botifler, la d'un frare i la d'un advocat membre del govern català, que s'han localitzat de manera força recambolesca, Cròniques del setge de Barcelona (1713-1714) , a cura d'Agustí Alcoberro i Mireia Capadabal, dóna cinc visions força diferents del setge de Barcelona.

La vida quotidiana

L'historiador i ànima de la recuperació del Born, Albert Garcia Espuche, fa més de 30 anys que estudia el segle XVIII. Ha publicat nombrosos llibres sobre el dia a dia de l'època. La ciutat del Born. Economia i vida quotidiana a Barcelon a (Ajuntament de Barcelona) és una exhaustiva investigació extreta de les excavacions. Espuche reconstrueix la vida quotidiana de famílies senceres i dóna un visió global de la societat barcelonina.

El setge en il·lustracions

1714. El setge de Barcelona (Angle), amb les il·lustracions de Guillem H. Pongiluppi i text de l'historiador F. Xavier Hernández, mostra amb gran detall l'organització dels exèrcits, les tàctiques de guerra i el desenvolupament del setge.

La batalla dels papers

El conflicte no es limitava al camp de batalla. També hi va haver un combat entre els papers impresos. El setge de Barcelona 1713-1714 (Tres i Quatre) , a cura de Mireia Campadabal, Agustí Alcoberro i Xevi Camprubí, recull en versió facsímil dues publicacions: la Gazeta de Barcelona i la Relación diaria del sitio de Barcelona, capital del Principado de Cataluña. Són les màximes expressions cronístiques de l'opció austriacista i borbònica. Dos testimonis excepcionals, però en cap cas innocents, del setge. Com al segle XXI, els diaris també són actors dels esdeveniments.

FICCIÓ

La tragèdia perfecta de Sánchez Piñol

Victus (La Campana), d'Albert Sánchez Piñol, ja és tot un fenomen literari. Per l'escriptor, 1714 és la tragèdia perfecta. La seva novel·la són les memòries des de l'exili de Martí Zuviría, un enginyer militar nonagenari. Sentimental i desenganyat, desqualifica Casanova i es desfoga amb el duc de Pópuli. En canvi, perdona la brutalitat del mariscal Berwick.

Intriga i misteri

Andreu Martín, un autor prolífic que ja ha publicat més d'un centenar de llibres, la majoria dels quals són del gènere negre, és l'autor de Cicatrius de 1714 . Espionatge, secrets familiars i traïcions durant el setge de Barcelona.

La visió britànica

La Mansarda ha publicat Les memòries de guerra del capità George Carleton , de Daniel Defoe. L'escriptor anglès utilitza un personatge real -Carleton va existir però mai va escriure les seves memòries- per narrar el conflicte europeu. Hi apareixen citats tots els anglesos que van actuar a Catalunya entre el 1705 i el 1711.

La victòria de Talamanca

El coronel de fusellers de muntanya Ermengol Amill va ser un militar atípic tant a la guerra com a casa. Amb Antoni Desvalls va combatre a Talamanca i va vèncer els Borbons, que van fugir esporuguits. Va plantar cara a Felip V fins al 1732. Seduïts per aquest heroi temerari, Jaume Clotet i David de Montserrat han escrit a quatre mans Lliures o morts. La novel·la que et descobreix l'heroi oblidat del 1714 (Columna).

La trilogia

La pionera en barrejar ficció i realitat va ser la trilogia 1714 , d'Alfred Bosch, una de les novel·les històriques més exitoses de la literatura catalana. Fins i tot va tenir adaptacions radiofòniques. Set de rei , Sota la pell del diable i Toc de vespre (Columna) relaten les aventures de John Sinclair, un enviat del govern anglès. La seva missió és esperonar la revolta. Enamorat, es quedarà a Catalunya fins al final de la guerra.

CINEMA

La història d'amor cinematogràfica de l'11 de setembre: Barcelona 1714

La història d'amor entre un oficial austriacista i la filla d'un taverner a la Barcelona assetjada és el fil conductor de Barcelona 1714. Dirigida per Anna M. Bofarull i produïda per Kaboga Films, s'estrenarà al setembre i es podrà veure en sales però també es distribuirà per internet per arribar al públic internacional.

stats