LIGA BBVA
Esports 25/04/2015

El Barça controla el derbi i surt del Power8 Stadium reforçat (0-2)

Primer temps magnífic dels homes de Luis Enrique, madurs a la segona part defensant amb 10 homes per la vermella a Alba

Toni Padilla
Luis Suárez abraça Leo Messi / LLUÍS GENÉ / AFP

Cornellà de LlobregatEl Barça ha decidit que avui el derbi no existeixi. Ha guanyat al Power8 Stadium sense patir gaire, colpejant primer i defensant després, i surt reforçat en la seva lluita per ser campió (0-2). El derbi no ha existit. Bé, ha existit a la graderia, als carrers i els cors dels aficionats, però sobre la gespa el partit no ha existit. El millor Barça, concentrat i ambiciós, ha escombrat de la gespa un Espanyol que en alguns moments tenia tot just el 10% de la possessió. L'Espanyol, caricaturitzat durant els primers 45 minuts, ha patit una actuació meravellosa de Messi i Iniesta. A la segona part, Alba ha vist la vermella, però el Barça ha fet un pas endavant cap al títol de Lliga sense despentinar-se.

El derbi ha estat estrany. A la graderia, tensió per la prohibició de darrera hora als grups d'animació de mostrar les pancartes que havien preparat. I sobre la gespa, un Espanyol molt tou, sense capacitat de competir, com sí que va fer al Camp Nou. L'equip de Luis Enrique, amb Rafinha de titular per donar descans a Rakitic, ha controlat en tot moment el duel, sense despentinar-se, sense sentir-se contra les cordes. Un domini insultant amb un Messi en un estat superlatiu, apareixent per tota la gespa. El Barça ha controlat el partit amb una exhibició de joc coral, amb Iniesta demostrant que ha recuperat un gran nivell de joc i els davanters apareixent sempre amb facilitat davant d'un Kiko Casilla que ja ha fet prou no rebent més gols.

Gols i domini blaugrana

El primer gol l'ha fet Neymar després d'una jugada en què Messi, Suárez i Iniesta han fet ballar al seu ritme la defensa blanc-i-blava, amb un detall final estètic de l'uruguaià, deixant passar la pilota, preciós. El brasiler no ha fallat i el mur d'un Espanyol massa defensiu s'ha anat esquerdant. Messi, en una jugada amb un possible fora de joc de Suárez, ha marcat el 0-2 poc després en un primer temps sense història. Amb un sol color i una graderia resignada a la seva sort. El mig del camp de l'Espanyol, superat, no ha pogut donar pilota a uns Sergio García i Caicedo aïllats.

Una vermella que no ha alterat les coses

A la segona part Sergio ha punxat l'autoestima dels seus jugadors, i ha reclamat una mica més de grapa per evitar la golejada. Ara, segurament l'Espanyol no esperava que als 54 minuts Jordi Alba veuria la vermella, després de dues grogues en tot just 20 segons. La primera, per tornar la pilota a Kiko Casilla d'una forma que no ha agradat a un Mateu Lahoz sempre polèmic. La segona, per protestar aquesta decisió.

Un Barça madur

La vermella a Alba, però, no ha canviat res. Messi i Iniesta han amagat la pilota, i els canvis de Sergio no han aconseguit girar la direcció del partit. Han entrat Stuani, Montañés i Salva Sevilla, però més enllà de dos córners i dues ocasions de Stuani, amb un xut alt i una aturada de Bravo (87'), el Barça ha controlat les emocions, amb Mathieu entrant per Rafinha. Malgrat alguns moviments de Salva Sevilla, l'Espanyol no ha aconseguit el gol que hauria canviat l'emotivitat de l'estadi i els futbolistes. Els canvis de Luis Enrique, amb Rakitic i un Xavi que ha arribat als 500 partits amb el Barça, han permès reforçar el joc d'un Barça molt concentrat. En el darrer minut, Héctor Moreno, ferm en defensa però nerviós, també ha vist la vermella. I també per protestar amb dues grogues en pocs segons. Com amb Jordi Alba.

L'equip de Sergio ha passat de ser escombrat a topar contra un rival ordenat. Un líder molt madur que supera una nova prova per ser campió i segueix enviant avisos als rivals. A mesura que avança la temporada, la mirada del Barça és més seriosa. Jugui amb 10 o amb 11 futbolistes. L'Espanyol, en canvi, de mica en mica s'acomiada de la temporada.