Esports 26/07/2016

Els australians, els primers a fugir de la Vila Olímpica de Rio

Dures crítiques pels mals acabats dels apartaments de la ciutat esportiva

Pau Ramírez
3 min
Els australians, els primers a fugir de la Vila Olímpica de Rio

Rio De JaneiroFeia dies que corrien imatges i rumors a internet sobre els robatoris de material als apartaments per estrenar de la Vila Olímpica de Rio de Janeiro. Els lladres s’haurien endut miralls, llums, aixetes, mànecs de les portes i fins i tot les tapes dels vàters. El comitè organitzador no ho va voler confirmar, però només van caldre uns minuts després de la inauguració oficial de la Vila, diumenge, per veure que tot era veritat. Les primeres queixes sobre els apartaments on s’han d’allotjar tots els atletes i comitès olímpics del món no es van fer esperar. Tan bon punt els primers ocupants van arribar-hi, les crítiques sobre problemes hidràulics, elèctrics i amb el gas, a més de la brutícia, van anar guanyant ressò.

El descontentament va arribar a un punt que la delegació australiana va decidir buscar hotels on poder-se allotjar. La mateixa decisió va adoptar la selecció femenina de futbol de Suècia, mentre que els Estats Units, Itàlia i Holanda van decidir pagar de la seva butxaca material de neteja per arreglar els apartaments. L’Argentina va anunciar ahir que busca habitacions per llogar pròximes a la zona, disgustats amb el que hi han trobat.

Desastre i reacció

La polèmica va començar quan la cap de la delegació australiana, l’exatleta i medallista olímpica Kitty Chiller, va anunciar el mateix diumenge en una dura carta que la Vila Olímpica “no és segura ni està preparada” i que s’havia prohibit a qualsevol membre de l’equip quedar-s’hi. La nit anterior, ja amb la mosca darrere l’orella, Austràlia va decidir fer el “test d’estrès” de l’edifici, és a dir, obrir al mateix temps aixetes i dutxes de diversos apartaments per veure si l’estructura ho resistia. El resultat van ser litres d’aigua caient per les parets, una forta pudor de gas i alguns curtcircuits, per la qual cosa el Comitè Olímpic Australià va decidir enviar tota la delegació a hotels pròxims fins que els problemes no fossin resolts.

La designada alcaldessa de la Vila Olímpica, l’exjugadora de bàsquet brasilera Janeth Arcain, va tirar pilotes fora quan se li va preguntar sobre les queixes. “Les últimes 24 hores han sigut per acabar de fer ajustaments, que, com tothom ja sap, són principalment a l’edifici on hi ha Austràlia. El que cal remarcar és el següent: estem parlant d’un edifici de 17 plantes, amb 8 apartaments per planta. No són tots els edificis, que tenen problemes. En algun o altre sí que n’hi ha i s’estan arreglant. En 48 hores esperem que tot estigui resolt, dimecres com a màxim”, va afirmar. El Comitè Olímpic va contractar ahir 600 operaris per intentar resoldre els problemes a última hora.

Lluny d’admetre la culpa, però, l’alcalde de Rio de Janeiro, Eduardo Paes, un especialista a encendre polèmiques quan improvisa discursos, va respondre a les crítiques australianes dient que “col·locaria un cangur davant el seu edifici, perquè boti i se sentin com a casa”. La resposta letal li va arribar del director de comunicació australià, Mike Tancred. “No necessitem cangurs, necessitem lampistes per reparar els diversos llacs que hem trobat als apartaments”.

Males condicions

Els problemes dels apartaments de la Vila Olímpica, però, s’expliquen per la greu crisi econòmica que viu el Brasil. Només 200 dels 3.604 apartaments construïts a la Vila Olímpica (distribuïts en 31 edificis) per un consorci privat han estat venuts. Davant la falta de diners, els constructors han optat per abaratir costos amb pitjor material, amb el resultat final ja conegut. Situada a la zona oest de Rio de Janeiro, al barri de Barra da Tijuca, la Vila Olímpica va ser construïda per 18.000 obrers seguint criteris sostenibles, com ara tenir 10.000 metres quadrats de sostres verds per reduir la sensació tèrmica i 75 panells solars per escalfar l’aigua, així com una zona de reciclatge d’aigües per ser utilitzada als jardins i vàters. També disposen de zones comercials, parcs i pistes esportives.

La FINA exclou dels Jocs set nedadors russos

La Federació Internacional de Natació (FINA) va anunciar que set nedadors russos no podran participar als Jocs, ja que incompleixen els requisits establerts pel COI. Es tracta de Nikita Lobintsev, Vladímir Morozov i Daria Ustinova –els seus noms apareixen en l’informe McLaren–, i de Mikhaïl Dovgalyuk, Iúlia Efimova, Natalia Lovtcova i Anastasia Krapivina, exclosos pel mateix Comitè Olímpic Rus. Entre els noms destaca Iúlia Efimova, medallista olímpica i quatre vegades campiona del món. A més a més, la FINA va dir que tornarà a analitzar les mostres recollides als nedadors russos que l’any 2015 van participar al Mundial de Kazan (Rússia) en el seu propòsit de garantir que només els competidors “nets” vagin als Jocs.

stats