Esports 29/05/2016

El Kielce tira d'èpica per aixecar nou gols en contra i guanyar la Champions (39-38)

El conjunt de Talant Duixebàev ha sabut remuntar els magiars i imposar-se després de forçar la pròrroga i la tanda de penals. El París Saint-Germain s'ha penjat el bronze

Gonzalo Romero
4 min
Tobias Reichmann després d'anotar un gol

Enviat especial a ColòniaEuropa és del Kielce i de Talant Duixebàev. L'equip polonès ha aconseguit la primera Velux EHF Lliga de Campions de la seva història després de batre el Veszprém en la final més èpica que ha vist Colònia (39-38). Els polonesos, que han arribat a perdre de nou gols, han sabut tenir el cap fred per remuntar, forçar la pròrroga, arribar a la tanda de penals i sortir d'Alemanya amb el trofeu i l'or.

La seva ha estat la victòria de la paciència, les decisions del tècnic espanyol i la perseverança. Des del començament, quan els d'Hongria han fet una declaració d'intencions situant l'1-4 en el marcador amb un Aron Palmarsson espectacular i Roland Mikkler allargant la seva ratxa de dissabte. Sis minuts han trigat els pupils de Talant a superar-lo, en una situació de superioritat numèrica, tot sigui dit.

Els grocs han trigat a posar-se en dinàmica de finalíssima continental. Massa pilotes perdudes, errors no forçats i males gestions de les exclusions rivals. El Kielce, necessitat d'un punt i a part en la dinàmica, ha canviat la defensa a un 3:2:1. Per fer-li front i buscar els espais, els homes de Xavi Sabaté han jugat amb Mate Lekai, inèdit contra Kiel, i Renato Sulic, amb més mobilitat que el suec Nilssen. El moviment tàctic ha provocat que els magiars aconseguissin el seu màxim avantatge, de quatre gols (4-8), i trenquessin el partit.

El bloc polonès no era capaç de recuperar les seves opcions de lluitar pel guardó. Els sotscampions de l'edició passada no se la volien jugar amb un final ajustat en què pot passar de tot. Michal Jurecki i companyia, sense Denis Buntic i amb gent tocada, han donat mostres molt serioses de cansament. Per contra, el Veszprém ha anat sumant i sumant fins a arribar al +9 al minut 9 del segon temps (16-24).

El declivi del Kielce ha semblat que no tenia final, sense capacitat ni per xutar. Cristian Ugalde s'ha fet un fart d'anotar al contraatac davant la desesperació dels grocs i de Talant Duixebàev, que ha trobat la solució als seus problemes demanant més circulació de pilota. Davant la falta d'inspiració dels canoners, ha aparegut l'extrem dret de la selecció d'alemanya Tobias Reichmann i amb 8 gols ha obrat el miracle (28-28, min 51).

El Kielce, mort, ha recuperat el pols amb un parcial de 9-0 i ha fet embogir l'enfrontament, novament empatat a dues possessions de pilota del final. La cosa s'ha posat seriosa, tant com haver de fer debutar Mirko Halilovic. El croat, que es mou com un peix a l'aigua en aquestes situacions, ha aturat dos penals consecutius i hi ha posat pausa.

Però el campió de Polònia ja no ha estat disposat a renunciar al triomf després del seu últim tram de període, digne d'anàlisi, i ha forçat la pròrroga i la tanda de penals. Senzillament deliciós. Talant ha tornat a superar el seu homònim canviant el porter llançament sí llançament també per descol·locar els hongaresos, que tenint la Champions a la mà, l'han acabat perdent.

El PSG es penja el bronze

Hores abans, el París Saint-Germain ha tancat la seva primera participació en la 'final four' amb el bronze, decebedor, després de desfer-se del Kiel (29-27). Els francesos, sense fer gaires mèrits ni pretendreu, han estat, senzillament, menys dispersos que els zebres, que per segon any consecutiu són els últims classificats de Colònia.

Thierry Omeyer a la 'final four' de Colònia

Els jugadors, no gaire posats en el partit, a mig gas i, a vegades, demostrant que aquest partit és més un càstig que un bon colofó al cap de setmana de l'handbol europeu. Simptomàtic que Nikola Karabatic, Domagoj Duvnjak, Niklas Landin, Niclas Ekberg i Marko Vujin hagin començat a la banqueta. El millor jugador del món, l'estrella per excel·lència, no s'ha tret la , i ha tirat per terra, doncs, un dels pocs atractius que tenia la cita.

Després de la decepció de semifinals, Zvonimir Serdarusic i Alfred Gislason han apostat per la rotació, demostrant que guanyar la medalla era secundari, o terciari. Ningú, però, vol perdre un partit, i quan l'eslovac Jaanima o el porter Nikolas Katsigiannis han deixat al descobert els seus punts febles, ha començat el ball de canvis. Amb més efectius de primer nivell, els francesos han obert escletxa amb un parcial 4-0 (8-4).

L'olfacte golejador de Mikkel Hansen ha estat suficient per posar contra les cordes els amfitrions, que amb els minuts i a mesura que Dissinger ha agafat responsabilitats, han rendit a més bon nivell. La dupla que forma amb Duvnjak fa que el Kiel guanyi en velocitat, explosivitat i llançament exterior. Els seus millors minuts, de fet, han arribat amb Joan Cañellas com a suplent.

Així han capgirat el partit, primer empatant-lo amb un parcial de 0-3 i després agafant la iniciativa (21-23). Quan pitjor han estat les coses per als de la LNH, més ha aparegut Hansen. El màxim golejador de la competició ha adormit el partit amb els seus 10 gols, que han donat el primer metall continental al club parisenc.