Estils 15/09/2016

Arriba la Nit de les Religions

Aquest dissabte Barcelona acull un seguit d’activitats proposades per 24 comunitats religioses

Dídac P. Lagarriga
4 min
Gent visitant la sinagoga del carrer Rykestrasse, de Berlín, durant la Nit de les Religions del 2013.

BarcelonaEn un lloc paradisíac aniríem d’un cantó a l’altre sense por ni desconfiança, acollits per grups de persones respectuoses que ens mostrarien el millor que tenen i ens convidarien a gaudir del seu menjar i els seus cants, ressaltant els vincles que ens uneixen. Passejaríem contents per tota la pluralitat asserenada, la que no viu acomplexada ni necessita fer-ne bandera ni imposició. Aniríem per un lloc així despullats de prejudicis, oberts a la trobada. Sense res a perdre. Això és el que devien pensar un grup de persones de Berlín quan, fa quatre anys, van decidir crear un esdeveniment cívic que van batejar amb el nom de Nit de les Religions.

No volien cosmovisions que parlessin només dels paradisos llunyans, anhelats però desconeguts i certament incerts, sinó generar oportunitats perquè, si més no, esbossos d’aquesta realitat paradisíaca arribessin als carrers i places de la seva ciutat. Un paradís senzill, humil i abastable, però que necessitava de la voluntat de moltes comunitats religioses -autèntiques custòdies d’aquesta esperança futura- per fer-se tangible. Efímerament tangible. En aquella primera edició van agrupar unes 25 comunitats de les diverses religions presents a Berlín. Enguany ja n’hi participaran 100 i, per aquelles sincronies de l’atzar, se celebrarà aquest dissabte 17, el mateix dia que una iniciativa inspirada en Berlín veurà la llum nocturna a Barcelona.

La dona, protagonista

Aquí, la Nit de les Religions neix del Grup Interreligiós i Interconfessional de Joves de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) i l’estructura i propòsit és semblant a l’homònima berlinesa. Espurnes de paradisos que, sembla, s’aniran escampant per altres ciutats europees a causa de la imminent necessitat de tractar el fet religiós des d’una perspectiva inclusiva i diversa. “Aquest projecte -diuen els joves d’AUDIR- vol contribuir a fer conèixer una realitat a vegades desconeguda com és la diversitat religiosa, afavorint un espai de trobada veritable, lluny de les imatges sovint distorsionades que ens arriben de les diferents tradicions religioses que conviuen a la nostra ciutat”.

No es tracta d’oferir un esdeveniment proselitista, sinó d’encetar un veritable diàleg a partir del que mostrin les mateixes comunitats, que preparen un assortiment d’activitats que van de les taules rodones i les conferències als tallers, concerts i projeccions. Són les mateixes comunitats les que han preparat la manera de mostrar-se i rebre els veïns. A més, gairebé totes oferiran degustació de menjars significatius per a aquella comunitat, cosa que farà més distesa la trobada.

En aquesta primera edició, la Nit de les Religions proposa un itinerari per Barcelona en què cadascú pugui escollir el recorregut a partir del programa repartit per nombrosos espais de la ciutat i també a la web d’AUDIR (www.audir.org). Per despertar la curiositat i promoure el trencament de barreres imaginàries i pors infundades, el passeig per les nombroses activitats pot ser una manera diferent i interessant de passejar pels barris, malgrat que algunes activitats se solapin i s’hagi de fer una tria inevitable. Moltes de les activitats parlaran del paper de la dona en les tradicions o comunitats respectives, una qüestió que des de l’organització van voler plantejar precisament per aportar més elements de diàleg i, a més, posar sobre la taula una qüestió fonamental, tot i que sovint quedi relegada.

Concerts i degustacions

De tot el ventall d’ofertes, en trobem alguna que ja és ella mateixa un cant al diàleg i la diversitat. És el cas de la parròquia de Sant Ignasi de Loiola, que convidarà les dues comunitats protestants del barri de la Sagrada Família (l’Església Evangèlica de Betlem i l’Església Evangèlica Ebenàzer) a participar en una trobada ecumènica per celebrar el 500è aniversari de la Reforma Protestant. Per la seva banda, una altra comunitat protestant històrica, amb més de cent anys d’història al barri del Raval, oferirà un concert amb peces d’origen protestant amb què narrarà la història del protestantisme en general, i del metodisme en particular.

Al Clot, el Centre Cultural Islàmic Català oferirà diversos tallers i una taula rodona sobre testimonis de conversos a l’islam, mentre que la mesquita de Minhaj Ul Quran (Camí de la Pau), al Raval, oferirà un concert amb cants sufís pakistanesos, i al Carmel, el Centre Sufí Naqshbandi presentarà testimonis de les dones sufís de la comunitat sobre la dona a l’islam.

L’apartat dedicat a l’islam el clourà un altre concert de música sufí a càrrec de Jordi Delclòs i l’Escola de Música i Musicoteràpia Turca i Sufí (grup Riyazet) a la Casa Sant Felip Neri, un acte que servirà també per tancar, quan serà ja mitjanit, tot l’esdeveniment.

Aprofitant que coincideix amb dissabte, la comunitat jueva progressista Bet Shalom, a l’Eixample, oferirà la cerimònia que tanca el sàbat (anomenada Havdalà), seguida de música i cançons tradicionals jueves amb degustació d’humus, falàfel i dolços tradicionals, una sessió que contrasta amb el silenci i la concentració que proposa Dojo Zen Barcelona Kannon, on els visitants podran experimentar una estona de meditació asseguda, com també al Centre Zen Barcelona, on a més es farà una explicació del paper de la dona en la tradició zen mentre se serveix te japonès.

El culte Wicca

A les Corts, el Centre Bahá’í, una comunitat present a la ciutat des de l’any 1949, mostrarà una exposició sobre Taheréh, la poeta bahá’í pionera en l’alliberament de la dona a l’Iran al segle XIX, i a Ciutat Vella la comunitat Hare Krishna s’obre amb diferents activitats lúdiques per conèixer millor l’hinduisme, com l’obra de teatre humorística El Geni de la Làmpada, entre d’altres. En aquesta mateixa línia lúdica, el temple sikh del carrer Hospital ofereix un sopar vegetarià i un concert de música tradicional índia, mentre que El Born Centre Cultural acollirà la proposta potser més inesperada, però també la que està despertant més curiositat a les xarxes socials: el culte Wicca (natiu i pagà indoeuropeu), de tradició celtibera, reconegut legalment com a religió a Espanya (2011) i Portugal (2012).

stats