Salut

Fumar mata. Dormir poc també?

El son és una funció biològica vital i la seva manca pot afectar la nostra salut i el nostre benestar

Dr. Antoni Esteve
2 min
Una dormint al llit, en una imatge d'arxiu

BarcelonaÉs probable que hagis sentit a parlar de persones que afirmen no dormir gens a causa del seu insomni. Tot i que això és impossible (de fet, el rècord Guinness de temps sense dormir és d'11 dies), els efectes de dormir poc o malament a curt i llarg termini poden ser profundament perjudicials per a la nostra salut física i mental. Tot i això, és possible morir per falta de son?

El son és una part essencial de la nostra vida, una funció biològica vital que ens permet regenerar el nostre cos i la nostra ment. Tot i això, en una societat cada vegada més activa i connectada, és fàcil subestimar l'impacte que té la falta de son en la nostra salut i el nostre benestar. Quan parlem de manca de son, no només ens referim a aquells moments en què no aconseguim agafar el son, sinó també a la qualitat del son. L'insomni crònic o el fet de dormir de manera irregular i insuficient poden tenir un impacte rellevant i directe en el nostre estat de salut.

Un dels primers efectes de la privació de son és la disminució de la nostra capacitat de concentració i atenció. Aquesta falta de lucidesa pot afectar la nostra capacitat per dur a terme tasques simples, com conduir un vehicle o operar maquinària, i pot fer augmentar fins a 11 vegades el risc de patir accidents mortals. De fet, estar despert durant 24 hores seguides és equivalent, pel que fa a la falta d’atenció i baixos reflexos, a tenir nivells d’alcoholèmia en sang superiors als permesos per a la conducció. Per altra banda, la manca de son debilita el nostre sistema immune i ens exposa a patir múltiples malalties, des del refredat comú fins al càncer.

En l'àmbit hormonal, un mal descans desregula la leptina i la grelina, hormones encarregades de controlar la gana i la sacietat. Juntament amb la fatiga i la falta d’energia, són la combinació perfecta per afavorir l’aparició d’obesitat i diabetis.

Des de la perspectiva de la salut cardiovascular, el son també és crucial. Mentre dormim, el cor i els vasos sanguinis no treballen amb la mateixa intensitat que quan estem desperts, fet que els proporciona un descans essencial. De fet, no dormir prou s'ha relacionat amb una pressió arterial elevada, malalties cardiovasculars i ictus.

A més dels efectes físics, la falta de son també pot tenir conseqüències negatives per a la nostra salut mental. De fet, s’ha associat a un major risc de depressió, ansietat i altres trastorns psicològics.

És important entendre que, si bé és poc probable que una persona mori exclusivament per falta de son, els efectes acumulats d'aquesta privació poden ser molt perillosos i fins i tot letals. La falta de son no només afecta la nostra qualitat de vida, sinó que també pot posar en risc la nostra salut i el nostre benestar general.

Per aquest motiu, és crucial prioritzar un bon descans i buscar ajuda si es pateix d'insomni crònic o d'altres trastorns del son, ja que la nostra vida podria dependre’n. És hora de donar la importància que es mereix al nostre temps de descans i prioritzar-lo com una part essencial de la nostra rutina diària.

Dr. Antoni Esteve

AdSalutem - Institut del Son

stats