Estils 07/10/2017

El Turó de les Abelles, millor vi català del 2017

Aquest negre ecològic del celler Finca Viladellops s’endú el premi Gran Vinari d’Or 2017

Trinitat Gilbert
4 min
La sommelier Rosa Vila va rebre el premi a la trajectòria. El vinater Marcelo Desvalls rebent el premi Gran Vinari d’Or pel vi Turó de les Abelles.

Vilafranca del PenedèsEl vi negre ecològic Turó de les Abelles, elaborat pel celler Finca Viladellops (DO Penedès), és el millor vi català del 2017. Així es va oficialitzar ahir en guanyar el premi Gran Vinari d’Or 2017, en la gala que organitza la revista digital Vadevi.cat.

El certamen dels Premis Vinari, que es va celebrar ahir a l’Auditori de Vilafranca del Penedès, arribava a la seva cinquena edició.

Dins de la categoria de premis especials, el Turó de les Abelles també es va emportar un altre guardó, el premi Vinari Nissan al Millor Vi Ecològic de l’any. I encara un altre, el tercer, el Vinari d’Or al Millor Vi Negre de Guarda. D’aquesta manera, el mateix vi s’ha alçat amb un triplet i ha sortit com a gran guanyador de la nit.

“Hi poso molt de carinyo per fer molt bé la meva feina -explicava Marcelo Desvalls, director del celler-, i reivindico la DO Penedès com una terra que sap fer grans vins negres”. Des del principi de la gala, quan Desvalls encara no sabia que el seu vi seria el guanyador, es declarava tranquil, “perquè quan fas la feina ben feta no hi ha d’haver nervis”.

El jurat, que va tastar els vins del concurs a cegues, va coincidir a destacar l’harmonia que presenta el Turó de les Abelles, elaborat amb un cupatge a parts iguals de les varietats syrah i garnatxa, del qual es fan unes 2.000 ampolles anualment. Dit amb altres paraules, el vi negre del celler Finca Viladellops està equilibrat, en aroma i en tast, no té una acidesa marcada, ni tampoc és molt alcohòlic, per esmentar-ne dos aspectes que es ponderen en el tast d’un vi. I alhora és atractiu a la vista i en aromes.

Sobre el celler, la Finca Viladellops està situada al poblet homònim, Viladellops, que pertany al municipi d’Olèrdola, a l’Alt Penedès. El 1999 Desvalls va reprendre el projecte familiar de conrear vins i ara el Turó de les Abelles és el vi insígnia del celler. Té aquest nom per la parcel·la on es conrea la garnatxa del vi. Tant la varietat garnatxa com la syrah es recullen en vinyes calcàries i pedregoses, i fins i tot contenen restes de fòssils marins, que són les característiques del massís del Garraf, on està situat el celler.

En una entrevista recent amb l’ARA, Desvalls destacava que el conreu ecològic havia fet tornar la vida a les vinyes i això li havia fet recuperar els records d’infància, perquè les abelles i altres insectes havien poblat les vinyes de nou. “De petit, el meu joc preferit era passar entre les vinyes corrent amb un salabret a l’espatlla per veure quantes papallones, marietes i abelles atrapava”, afirmava Desvalls.

L’elaborador de Finca Viladellops també sosté que el conreu de la vinya ecològica forma part de la seva filosofia vital. A més, també la mateixa vinya li ha demostrat, a ell i a altres elaboradors d’agricultura ecològica, que com més es practica el conreu de vinya biològica, més forta es fa. Així doncs, “el conreu de producció agrària ecològica ens ha demostrat que és la manera que la vinya s’expressi millor i, per tant, tingui menys malures”, deia l’elaborador de Finca Viladellops.

Gran Vinari Escumós

Un altre dels premis importants, el Gran Vinari Escumós, va ser per al cava Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011. Mentre que el premi Vinari Agbar a la Millor Etiqueta de Vi va ser per al Floresta 3B8, del celler Pere Guardiola. D’altra banda, la sommelier Rosa Vila, ja jubilada, es va emportar el premi Monvínic a la Trajectòria Professional en el Món del Vi. “El meu primer tast va ser als 7 anys, quan acabava de néixer el meu germà petit. Em vaig posar sota una taula a menjar pa, vi i sucre”, confessava ahir la sommelier, emocionada pel premi.

Durant la gala, les presentadores, l’actriu Txe Arana i la periodista Empar Moliner, van fer diverses reivindicacions, com la demanda que els bars i restaurants servissin els vins i caves a copes. Encara una altra: que els consumidors apostin pels rosats. I que a l’hora de decantar un vi es facin servir els porrons, que poden fer la mateixa feina que un decantador.

Els Premis Vinari estan organitzats per la revista digital Vadevi.cat, que el 2013 va decidir crear uns guardons que animessin el consum de vins catalans. “No volem ser pessimistes amb les xifres de consum de vi català, que ronden el 35% del vi que es beu a Catalunya, però pensem que podrien ser més altes”, deia ahir Eva Vicens, directora dels Vinari. Per aconseguir aquest objectiu, Vadevi.cat va idear els premis, perquè el digital sosté que “si no es consumeix més vi català és perquè encara no és prou conegut i, per tant, no és perquè no tingui qualitat”, explicava Vicens.

Una gala com la d’ahir, amb el repartiment de premis “arriba al consumidor final”, i “sabem que el mateix any que els repartim el vi guanyador del Gran Vinari d’Or esgota les existències”, confessava la directora. El cas és que a l’hora d’apostar per un vi o un altre, “al consumidor sempre li agrada apostar per aquells que han guanyat un premi”. Passa en el món del vi i també en el de la restauració, que també s’alinea per destacar amb premis, números d’estrelles i llistes de l’1 al 50.

Els Premis Vinari estan distribuïts en 12 categories diferents i de cada una reparteixen un premi d’or, tres plates i sis bronzes. El jurat està format per un total de 70 persones expertes en vi. El total de guardons repartits ahir a la nit va ser de 150.

Premis Vinari 2017

Gran Vinari d’Or: Turó de les Abelles 2013. Finca Viladellops

Gran Vinari Escumós: Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011.

Vinari d’Or Negre Jove: Los Ceps de la Via Verda 2016. Les Vinyes del Convent

Vinari d’Or Blanc Jove: Bancal del Bosc Blanc 2016 Vinyes Domènech

Vinari D’or Rosat: Coca i Fitó Rosa 2015

Negre Criança: Com Gat i Gos 2014. Cellers Baronia del Montsant

Blanc Criança: Joan Giné Blanc 2015. Buil & Giné

stats