23/01/2016

Cada cop ens podem equivocar més, i més ràpid

2 min

TANT AHIR, que alertava sobre alguns abusos dels grups de WhatsApp de pares, com sempre que parlo de complicacions vitals provocades per la tecnologia, es genera un debat enriquidor i acabem concloent que el remei és pensar abans d’actuar. Tan simple i tan poc de moda. Hi ha una línia de comentaris tremendistes -dels quals discrepo- que donen a les eines la culpa de tots els mals, i una altra línia que els defensa de forma acrítica i ho resol amb un “això ha passat sempre”. Amb aquests discrepo encara més.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Cert, qualsevol eina comunicativa només amplifica les nostres virtuts i defectes. Sempre hi ha hagut companys de colla que s’enreien de tu, i ara ho fan al Facebook, i sempre hi ha hagut pallisses, i ara es graven al YouTube, i sempre ens hem distret conduint, i ara ho fem amb el mòbil. Però també ho és que les eines actuals -que adoro i devoro- acceleren el ritme i l’abast i el risc del que fem.

El que diu una ximpleria a un grup de pares abans la deia a la porta de l’escola o a la barra del bar. Totalment d’acord. Però abans l’escoltaven quatre pares i ara tots, fins i tot els que no voldrien. I queda escrit, per sempre, com a prova irrefutable (amb totes les faltes d’ortografia incloses). I allò ha sigut escrit més en calent que mai, no has necessitat coincidir amb cap interlocutor, buides el pap a l’instant.

Sí, la solució és fàcil i a l’abast de tothom. Pensar abans de fer, deixar refredar les emocions. Justament per això, tot i ser creient i practicant de la tecnologia, no em cansaré d’alertar-me a mi mateix, i a qui m’escolti, que són eines meravelloses però que inciten més a la precipitació que a la reflexió, que et deixen disparar sense fer punteria.

stats