Drets Humans
Internacional 24/05/2012

Amnistia Internacional valora el 2011: un any decisiu per l'activisme

L'organització repassa la situació dels drets humans en un any marcat per les revoltes populars i la repressió estatal. Les exigències de llibertat, justícia i dignitat de milions de persones han portat a victòries memorables i governs d'arreu han atacat amb brutalitat els seus ciutadans per evitar ser derrocats

Ara
2 min

BarcelonaAmnistia Internacional ha fet públic el seu informe anual sobre l'estat dels drets humans al món. L'organització presenta un 2011 marcat per les revoltes populars i pel posterior increment en la repressió a països dels cinc continents per evitar que els seus ciutadans s'emmirallessin en les victòries del món àrab. Resumim l'informe que l'organització fa de quatre països que destaquen pel seu pes en les relacions internacionals i per l'actualitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Estats Units

L'organització xifra en 43 les execucions i subratlla que continua la preocupació per les condicions de reclusió. Desenes de detinguts segueixen a Guantànamo indefinidament sota custòdia militar. El govern va anunciar la seva intenció de demanar pena de mort per tres d'aquests detinguts. Amnistia recorda que a finals del 2011 unes 3.000 persones seguien sota custòdia nord-americana a la base aèria de Bagram, a l'Afganistan. La principal denúncia de l'organització és l'ús de "mètodes letals en el context antiterrorista".

La Xina

Davant el temor que s'iniciés un moviment de protesta inspirat en els fets del Pròxim Orient i el nord de l'Àfrica, les autoritats van començar el que per Amnistia és una de les pitjors campanyes de repressió patides al país des de les manifestacions del 1989 a la plaça de Tiananmen. La intimidació, les detencions arbitràries i il·legals i les desaparicions forçades són durament criticades per l'organització, que també apunta com les mesures de seguretat han augmentat a les zones habitades per minories ètniques i religioses. Amnistia recorda que la fortalesa de la Xina en el context de crisi econòmica provoca que exerceixi una pressió negativa en els drets humans de la resta del món.

Líbia

Amnistia recull diverses denúncies d'abusos durant el conflicte que va seguir la revolta popular contra Muamar al-Gaddafi. L'organització recorda que forces internacionals que actuaven segons el mandat del Consell de Seguretat de l'ONU van llençar atacs aèris contra les forces gaddafistes i van decantar la balança cap a les forces de l'oposició. Amnistia xifra la gran quantitat de víctimes que van quedar a la ciutat de Misrata i recorda els abusos de les forces gaddafistes. L'organització subratlla, també, la perillosa situació que viu el país des que les milícies anti-gaddafistes s'han fet amb arsenals d'armes del dictador i les utilitzen per venjar-se dels antics col·laboradors amb el règim.

Rússia

Els resultats de les eleccions parlamentàries de desembre van fer néixer les manifestacions més multitudinàries al país des de la caiguda de la Unió Soviètica. Amnistia recorda que les violacions a la llibertat de reunió en el context de manifestacions per motius polítics i socials han estat freqüents. Els mitjans de comunicació segueixen sent silenciats pel poder i les persecucions de membres de minories religioses també incrementen. Els atacs contra periodistes i activistes continuen i les investigacions sobre casos d'abusos anteriors cap aquests col·lectius estan congelades. La inestabilitat al Nord del Caucas genera denúncies contra els abusos als drets humans tant per part de les forces de seguretat com dels grups armats.

stats