Internacional 06/02/2012

Augmenten la refrigeració del reactor 2 de Fukushima per una pujada de temperatura

Segons el canal NHK, un dels tres termòmetres situats a la base del reactor 2 marcava ahir diumenge 71,7 graus centígrads, enfront dels 45 graus de fa deu dies

Efe
2 min

TòquioL'operadora de la planta nuclear de Fukushima, de l'empresa Tòquio Electric Power (TEPCO), ha intensificat la refrigeració d'un dels reactors després de detectar una aparent pujada de la seva temperatura ahir, ha informat avui dilluns la televisió pública NHK.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el canal, un dels tres termòmetres situats a la base del reactor 2, un dels més danyats pel devastador tsunami de març de 2011, marcava ahir diumenge 71,7 graus centígrads, enfront dels 45 graus de fa deu dies.

Davant aquest increment, els operadors de TEPCO han recol·locat les canonades d'aigua per tal d'augmentar l'eficiència del sistema de refrigeració, ha indicat NHK.

L'elèctrica ha assenyalat que una injecció d'aigua per refredar aquesta unitat es va suspendre parcialment el 26 de gener per la instal·lació de noves canonades, i aquestes tasques podrien haver alterat la manera com el líquid circula per l'interior del reactor.

No obstant això, ha afegit que desconeix el motiu exacte de la pujada de temperatura indicada per aquest termòmetre en concret, ja que dos aparells situats a la base del reactor apunten a una temperatura de 45 graus.

Més refrigerant

TEPCO ha assenyalat que vigila de prop la situació i podria augmentar el volum d'aigua refrigerant en cas que la temperatura segueixi pujant.

Els tres reactors de Fukushima danyats pel tsunami de fa gairebé un any es troben en estat de "parada freda" des de finals de 2011, fet que suposa que es mantenen de forma estable per sota dels 100 graus centígrads i que les emissions de radioactivitat s'han reduït de forma substancial.

40 anys per fer net

El Govern, però, encara manté una zona d'exclusió en un radi de 20 quilòmetres al voltant de la planta, una àrea de la que a l'inici de la crisi van ser evacuades gairebé 80.000 persones per l'elevada radioactivitat.

L'Executiu ja ha començat les tasques de neteja per descontaminar l'àrea, però encara no hi ha una data per a l'eventual retorn dels evacuats.

Es calcula que retirar el combustible danyat de l'interior dels reactors 1, 2 i 3 i desmantellar aquestes unitats podria portar prop de quatre dècades.

stats