Internacional 20/01/2011

Els lords, en sac de dormir a Westminster

3 min

LondresLa Cambra dels Lords del Regne Unit viu aquesta setmana escenes surrealistes. Els lords, que no són escollits democràticament pels ciutadans, debaten a la cambra fins a altes hores de la matinada, dormen al parlament amb sacs i es dediquen a parlar del Facebook o de futbol. Tot plegat, una estratègia per allargar el pas per la cambra alta de la llei per a la reforma del sistema electoral promoguda pel govern de coalició de conservadors i liberaldemòcrates. La minoria laborista de la cambra està bloquejant la legislació amb debats maratonians. Conservadors i liberaldemòcrates acusen els laboristes de "filibusterisme".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Cambra dels Lords ha d'aprovar la legislació per al canvi del sistema electoral que permetrà la celebració d'un referèndum. El govern tenia previst organitzar la consulta el 5 de maig, coincidint amb les eleccions locals a Anglaterra i generals a Escòcia i Gal·les, però el bloqueig dels lords amenaça la consulta. De fet, segons la comissió electoral britànica, la normativa sobre el nou sistema electoral ha d'esdevenir llei abans del 16 de febrer perquè el referèndum es pugui fer al maig. Si no, s'hauria d'ajornar.

El procés de boicot dels lords ha motivat que el govern de coalició de David Cameron acusi els laboristes d'utilitzar tàctiques de "filibusterisme". De fet, dilluns centenars de lords van dormir a la cambra alta, alguns fins i tot amb sacs de dormir, en un debat maratonià sobre la llei de la reforma electoral que va durar 21 hores. El bar del parlament va arribar a servir alcohol fins més tard de l'habitual, i es van preparar llocs per descansar separats per als homes i les dones. Els lords, que solen ser polítics o personalitats d'edat generalment avançada, han mantingut durant la matinada de dimecres a dijous un altre debat maratonià de 10 hores.

Els lords han de debatre fins a una cinquantena de propostes d'esmenes a la llei que va aprovar la Cambra dels Comuns. Per tal d'allargar el debat, alguns lords simplement fan discursos sobre el Facebook, el futbol o el canibalisme. La cambra fins i tot ha emès una "guia" amb els entreteniments per a la nit, segons la BBC. El primer ministre ha criticat l'actitud dels lords "rebels" i ha acusat el líder laborista, Ed Miliband, d'haver "perdut el control" del seu partit. A més, Cameron ha assegurat que no farà cap "concessió" per a la llei.

El principal escull en el procés de reforma del sistema electoral que enfronta govern i oposició és que la llei aprovada a la Cambra dels Comuns contempla, a més del referèndum, una modificació del nombre de circumscripcions electorals de 650 a 600. El partit laborista està a favor de fer la consulta per modificar el sistema electoral, però considera que la inclusió del canvi en el nombre d'escons en la mateixa llei afavoreix els conservadors, que podrien així obtenir més diputats. A més, els d'Ed Miliband creuen que la llei es va aprovar a la cambra baixa de Westminster "massa ràpid". El partit considera que s'haurien de fer dues lleis separades, una per al referèndum i una altra per a la reducció o modificació de les circumscripcions.

El proper dilluns els lords continuaran amb els debats sobre la llei de la reforma electoral, que poden tornar a allargar-se de forma inesperada. Un cop els lords proposin totes les esmenes, la llei haurà de tornar als comuns per a la seva aprovació definitiva. El procés, si s'allarga gaire, posa en perill la celebració del referèndum pel canvi del sistema electoral majoritari actual per un model que exigirà un 50% dels vots als candidats per guanyar un escó. La modificació del model electoral és una de les principals propostes del partit liberaldemòcrata de Nick Clegg i, de fet, la celebració del referèndum va ser la condició indispensable perquè el partit decidís formar una coalició de govern amb els conservadors.

Els britànics es troben amb la sorprenent situació que un grup de polítics no escollits democràticament boicotegen el procés definitiu d'aprovació d'una normativa de la Cambra dels Comuns. Una situació similar també es va produir el 2005, amb l'aprovació de la llei antiterrorista. Les tàctiques de filibusterisme permeten, en determinats parlaments i cambres com el dels Lords a Anglaterra o el Senat dels Estats Units, que un membre parli sense límit tota l'estona que vulgui –això sí, sense callar i dempeus. L'estratègia d'obstrucció sol ser l'últim recurs per frenar normatives d'un govern des de la minoria.

stats