VIATGE A L’ÀFRICA
Internacional 27/11/2015

El Papa alerta del perill de la cultura de l’egoisme

Francesc desperta la curiositat de milers de kenians en un país on els catòlics són minoria

Gemma Solés
3 min
El Papa alerta del perill de la cultura de l’egoisme

NairobiMovent-se amb un modest Honda de color gris, el Papa va donar ahir exemple no només amb paraules sinó amb fets als mandataris i líders arribats de diferents punts de l’Àfrica que acompanyen la comitiva papal amb cotxes luxosos i gran pompositat. “Estem veient el creixement de nous deserts creats per una cultura del materialisme, l’egoisme i la indiferència cap als altres”, va afirmar Francesc en el seu segon dia de visita oficial a Kènia, un país on gairebé la meitat de la població viu sota el llindar de la pobresa i on un 1% posseeix el 75% dels recursos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El papa Francesc fa aquests dies el seu primer viatge per l’Àfrica, amb parades a Kènia, abans de trepitjar Uganda i la República Centreafricana. Durant el seu viatge de cinc dies, el pontífex estarà envoltat del contrast entre les altes mesures de seguretat per por d’un atac terrorista i la senzillesa que el caracteritza. La seva presència al continent arriba acompanyada d’un missatge d’amor i esperança, molt necessari per a milers d’africans que s’enfronten a reptes com la pobresa, les desigualtats o els conflictes. A Nairobi l’actual cap de l’Església catòlica va reclamar que es posi fi a la cultura consumista i el malbaratament, i va instar a utilitzar l’educació per transformar-la en una “cultura de la cura”, que vetlli per la distribució equitativa dels recursos econòmics i l’accés global a la sanitat.

En la seva parada a la seu de les Nacions Unides a l’Àfrica, el Papa va aprofitar que falten pocs dies per a la Cimera del Canvi Climàtic que arrenca diumenge a París per advertir que seria “catastròfic” que els interessos particulars se sobreposessin als acords globals per reduir les emissions de combustibles fòssils. “Tenim la responsabilitat de transmetre la bellesa de la natura en la seva integritat a les generacions futures”, va dir, subratllant que aquests valors estan profundament arrelats en l’ànima africana.

En aterrar, dimecres a la tarda, Francesc ja va fer un clar discurs sobre la pau, la necessitat de reconciliació i la tolerància religiosa. De fet, els catòlics no són majoria en cap dels tres països que visitarà, i a més hi ha enfrontaments entre cristians i musulmans. “Aquest Papa ha transcendit les falles religioses”, deia Hassan Omar, senador de Mombasa i musulmà, en referència a les declaracions del pontífex en què afirmava que mai s’hauria d’utilitzar cap religió per justificar la violència.

Després d’una reunió matinal amb diversos líders religiosos en què es va parlar de la necessitat d’unir els diferents credos, Francesc es va dirigir cap al cor de Nairobi, on prop de 300.000 kenians tapant-se amb plàstics i paraigües amb els colors del Vaticà feien cua sota la pluja per poder a assistir a la missa multitudinària. Poc abans de l’arribada del seguici del Papa, però, el cel va donar una treva i els fidels van poder seguir la litúrgia sense pluja, tot i que sobre un terra ple de fang.

El campus de la Universitat de Nairobi era ple de gom a gom, i es van viure moments de tensió per por d’una allau humana minuts abans que s’obrissin les portes del recinte. Davant un mar de paraigües, la missa, en què l’anglès i l’italià es van fer sentir juntament amb els idiomes locals -el suahili, el massai, el kiborana i el turkana-, va emfatitzar el paper crucial de la joventut per propagar la fe cristiana, que es preveu que sigui el grup religiós més gran de l’Àfrica subsahariana el 2050. Però sobretot, Francesc va assegurar-se de defensar una societat més justa i inclusiva, fet que va ser rebut pels assistents com un missatge d’esperança necessari.

Per la dignitat de la dona

El pontífex va defensar el model de la família catòlica i va mostrar la seva oposició al control de la natalitat i als condons. “La salut de qualsevol societat depèn de la salut de les seves famílies”, va dir. També es va posar els sectors més conservadors a la butxaca posicionant-se en contra de l’avortament, referint-s’hi com l’acte de “posar en perill la vida dels no nascuts innocents”. També es va mostrar ferm contra la violència masclista. “Faig una crida a resistir a les pràctiques que fomenten l’arrogància en els homes, fereixen o degraden les dones, i posen en perill la vida dels no nascuts innocents”. En aquest sentit, Francesc va incidir que cal defensar “la dignitat de cada home i cada dona”.

stats