Internacional 22/02/2013

Les frases lapidàries dels candidats italians

Els quatre líders dels principals partits polítics a Itàlia han deixat algunes frases provocadores que exemplifiquen el to d'aquesta campanya i el tarannà populista d'alguns d'aquests candidats

Mireia Córcoles
2 min
Pier Luigi Bersani

BarcelonaPIER LUIGI BERSANI, líder del Partit Democràtic (PD)

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les enquestes indiquen que és el que té més possibilitats a les urnes. No obstant això, és el candidat amb el perfil més discret, raó per la qual la seva candidatura i les seves frases han estat menys mediàtiques.

Fent referència al seguit de polèmiques que envolten Berlusconi, Bersani es va referir al magnat italià quan va dir que “estem en la crisi més profunda des de després de la guerra” i que “la situació a Itàlia no se soluciona disparant bajanades”.

“Durant les últimes setmanes, alguns simpatitzants m'han aturat i m'han dit: 'Dispara alguna bajanada, tu també!'. Però jo segueixo pensant que hem de seguir tenint el perfil de força seriosa. Hem fet sempre allò que hem promès. No explicaré faules”.

SILVIO BERLUSCONI, màxim dirigent del Poble de la Llibertat (PdL)

“La prima de risc és una estafa”, amb aquestes paraules va qualificar-la després que la borsa italiana –i de retruc, l'espanyola– reaccionés amb números vermells a la seva decisió de presentar-se.

Un dels moviments estratègics del Cavaliere ha estat fer fora de les llistes del PdL els candidats implicats en processos judicials, excepte ell mateix. La controvèrsia també s'ha creat quan Berlusconi ha parlat positivament en repetides ocasions de Mussolini.

Fent referència a l'economia, Berlusconi va acusar el “petit professor Monti” de no tenir-ne “ni idea”, i va afegir que en cas que el tecnòcrata es quedés fora del Parlament, prometia “emborratxar-se”.

BEPPE GRILLO, líder del Moviment 5 Estrelles

“Un dia em diran feixista, un altre comunista [...], però la veritat és que ells m'estan atacant perquè estan terroritzats”.

L'excòmic ha concentrat part del protagonisme durant la campanya després de prometre un referèndum per sortir de l'euro, així com per oposar-se al vot dels estrangers o amb algunes frases masclistes.

En un míting va fer referència a la campanya de França a Mali, amb el suport d'Itàlia, i va oferir les coordenades del Parlament italià a Al-Qaida per si “decidia prendre represàlies”.

MARIO MONTI, al capdavant del moviment Elecció Cívica, amb Monti per Itàlia

El primer ministre italià en funcions va acusar Berlusconi de pretendre “comprar vots als italians” amb la promesa electoral de retornar l'impost sobre l'habitatge i la va titllar d'“intent simpàtic de corrupció”.

“Cal una regulació clara i rigorosa per als partit polítics i les institucions i imposar una transparència i integritat totals” , ha dit el tecnòcrata fent referència a les irregularitats de Berlusconi i els conflictes d'interessos que vol combatre amb més força. “Menys casta, menys costos”, va dir.

stats