Internacional 20/08/2012

Condemnada a pena de mort suspesa la dona de Bo Xilai, el polític defenestrat per corrupció

Se la considera culpable de l'assassinat premeditat d'un empresari britànic. La condemna a mort suspesa a la Xina permet commutar la pena capital per una de presó si, després d'un període de temps determinat, Gu mostra bon comportament.

Efe
2 min
Un suposat xantatge, al darrere del cas contra la dona de Bo

Un tribunal de Hefei ha condemnat aquest dilluns la dona de l'alt dirigent xinès Bo Xilai, Gu Kailai, a pena de mort suspesa, després de considerar-la culpable de l'assassinat premeditat de l'empresari britànic Neil Heywood.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'advocat de la família de Heywood, He Zhengsheng, ha informat la premsa de la sentència del tribunal, que condemna també l'empleat de la família Bo i còmplice de Gu, Zhang Xiaojun, a nou anys de presó.

La condemna a mort suspesa a la Xina permet commutar la pena capital per una de presó si, després d'un període de temps determinat, Gu mostra bon comportament.

El cas al voltant de la mort de Heywood, un antic amic de la família Bo, el novembre passat ha significat l'escàndol més gran en les altes esferes polítiques xineses en els últims deu anys.

La sentència anunciada aquest dilluns era molt esperada, ja que el tribunal ja havia deixat clar que considerava Gu culpable. No obstant això, durant la vista s'havien subratllat atenuants.

Durant el judici es va argumentar que Gu havia optat per assassinar l'empresari per protegir el seu fill, Bo Guagua, al qual Heywood, segons la versió del tribunal, havia amenaçat després d'una sèrie de desacords econòmics amb la família.

Els experts que van declarar davant el tribunal van al·legar que la dona havia estat tractada per insomni crònic, ansietat i depressió.

Segons la versió dels testimonis en el judici recollida per l'agència xinesa Xinhua, al novembre Heywood va viatjar des de Pequín a un hotel dels afores de Chongqing per invitació de Gu, i va ser convidat a beure vi. Després de trobar-se malament, va vomitar al bany, i la dona de Bo li hauria donat per beure una ampolla d'aigua on havia diluït cianur.

Després, Gu hauria deixat unes pastilles amb sedants a l'habitació per simular un accident i va sortir de l'habitació posant el cartell de "no molestar" a la porta, de manera que els encarregats de l'hotel no van descobrir el cos de l'empresari fins l'endemà.

Inicialment les autoritats van atribuir a un excés d'alcohol la mort de Heywood. El cos va ser incinerat.

L'escàndol es va desencadenar al febrer, quan Wang Lijun, vicealcalde de Chongqing i mà dreta de Bo, va demanar asil al consolat dels EUA a la localitat de Chengdu, pròxima a Chongqing.

Allà, Wang −que també podria ser condemnat a mort si se l'acusa de traïció al Partit Comunista− va denunciar, suposadament, la mala praxi de Bo i els vincles de Gu amb la mort de Heywood, amic de la família.

El 10 d'abril, Gu i Zhang van ser declarats "altament sospitosos" de la mort de Heywood.

Llavors, i de manera gairebé simultània, també es va revelar la suspensió de Bo Xilai del politburó i del Comitè Central del Partit Comunista de la Xina per "suposades irregularitats", sense vincular els dos casos.

stats