MÓN
Internacional 26/03/2011

Centenars de milers de britànics surten als carrers de Londres en contra de les retallades del govern

La manifestació ha estat la més multitudinària a la capital anglesa des de les protestes contra la invasió de l'Iraq. Un grup de manifestants s'ha enfrontat a la policia al final de la protesta

Acn
2 min
londres 4

LondresCentenars de milers de persones han sortit aquest dissabte als carrers de Londres per protestar contra les dures retallades pressupostàries promogudes pel govern conservador de David Cameron. La manifestació ha estat una de les més multitudinàries a la capital britànica des de les protestes contra la guerra de l'Iraq, el 2003. La marxa ha aplegat joves, pensionistes i famílies amb mainada, en un ambient festiu i pacífic. Entre les pancartes es podia llegir "Retalleu Cameron i Clegg" o "Impostos per als rics". El govern britànic promou una reducció de 94.000 milions d'euros a la despesa pública, que els sindicats consideren que perjudica especialment els sectors més vulnerables de la societat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que la marxa principal s'ha desenvolupat amb completa normalitat, al final de l'acte hi ha hagut incidents aïllats entre un grup de manifestants i la policia.

La xifra de participants ha superat amb escreix les previsions de la unió de sindicats britànics, el TUC, que preveia la presència de prop de 200.000 manifestants. Els carrers de la ciutat s'han omplert d'una gran varietat de professionals del sector públic i privat provinents d'arreu del Regne Unit. De fet, fins a la capital britànica s'han acostat un total de 800 autobusos i s'han organitzat una dotzena de trens especials per transportar els qui volien assistir a la marxa.

Tot i les protestes, res fa pensar de moment que el govern de coalició entre els conservadors i els liberals canviï d'opinió. En declaracions a BBC Radio 4, el ministre d'Educació, Michael Gove, ha reiterat que "les dificultats" es deuen al fet que el govern "va heretar una situació econòmica terrible" de l'executiu laborista. "És clar que la gent sentirà neguit, i en algunes ocasions ràbia, pel que passa", ha dit el ministre, que ha afegit que "cal reprendre les passes per recuperar el balanç a les finances públiques". L'oposició, però, acusa el govern d'anar massa enllà amb les retallades i de promoure una agenda política neoliberal. El líder del partit laborista, Ed Miliband, ha participat a la manifestació en suport dels sindicats.

stats