Sèrbia
Internacional 20/07/2011

Sèrbia captura Goran Hadzic, l'últim criminal de guerra buscat per l'Haia

El Tribunal Penal Internacional (TPI) per a l'Antiga Iugoslàvia acusa l'antic líder dels serbis de crims de guerra i contra la humanitat, de l'expulsió de la població croata i no sèrbia de Krajina (Croàcia), així com d'assassinats, persecucions, tortures i tractament inhumà des de 1991 a 1993

Efe
1 min
Imatge d'arxiu de Hadzic, el 1993 / Efe

BelgradL'antic líder dels serbis de Croàcia, Goran Hadzic, acusat de crims de guerra pel Tribunal Penal Internacional (TPI) per a l'Antiga Iugoslàvia de l'Haia, ha sigut arrestat avui, segons ha confirmat el president serbi, Boris Tadic, en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Diversos mitjans han informat que Hadzic –l'últim acusat del TPI en llibertat, després de la detenció, el maig passat, de l'excomandant militar serbobosnià Ratko Mladic– ha sigut arrestat a Krusedol, al nord de Sèrbia, a uns 80 quilómetres de Belgrad, en un bosc on suposadament havia de trobar-se amb un "contacte".

Hadzic, de 52 anys, va ser president des de febrer de 1992 fins a finals de 1993 de la rebel República Sèrbia de Krajina, un territori de Croàcia poblat per serbis, que va declarar-se independent després que els croats proclamessin el 1991 la independència de l'antiga Iugoslàvia.

Assassinats, tortures, persecucions

El TPI va fer pública el juliol de 2004 la seva acusació contra Hadzic, a qui consideren responsable de crims de guerra i contra la humanitat, de l'expulsió de la població croata i no sèrbia de Krajina, així com d'assassinats, persecucions, tortures i tractament inhumà des de 1991 a 1993.

La detenció per part de les autoritats sèrbies d'aquest presumpte criminal de guerra és vista com un acostament del país balcànic a la Unió Europea.

Sèrbia aspira a obtenir l'estatus de país candidat a l'adhesió a la UE abans no acabi l'any.

stats