GRÈCIA
Internacional 28/08/2015

L’arreveure de Tsipras

El país es prepara per a les eleccions amb un govern interí encapçalat per la presidenta del Suprem

Gerard De Josep
4 min
CAP A L’EXAMEN DE LES URNES 
 Alexis Tsipras va deixar ahir oficialment de ser primer ministre de Grècia. Però no va dir adéu encara, ja que les pròximes eleccions anticipades podrien fer-lo tornar al govern. El referèndum a la proposta de la troica que va convocar el 5 de juliol va ser un primer examen al seu lideratge. Aquest segon test a les urnes, però, pot ser més difícil de superar.

AtenesLes eleccions gregues ja són a tocar. Malgrat els intents del partit dels escindits de Syriza, Unitat Popular, i la principal formació de l’oposició, Nova Democràcia, d’endarrerir el procés constitucional per guanyar temps, els passos de cara als comicis segueixen el rumb a tota vela.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La presidenta del Tribunal Suprem, Vassiliki Thanou, es convertia ahir en la primera ministra interina encarregada de dur Grècia a les urnes. Encara que forma part d’un govern provisional, Thanou, una experta jurista de 65 anys, s’erigeix així en la primera dona al capdavant del país hel·lè. “Fa anys que lluito”, va ser la seva primera declaració després de jurar el càrrec en una cerimònia religiosa.

Avui prendran possessió la resta de ministres de l’executiu provisional, es dissoldrà el Parlament, es publicarà el decret presidencial que posi data definitiva a la cita electoral -tot apunta que serà el 20 de setembre-, i es donarà per iniciada la campanya electoral.

“Una càrrega pesada”

Cap a les nou del vespre Tsipras abandonava ahir la seu del govern. Ho feia després de reunir-se amb Thanou per formalitzar el traspàs de poders. “En un període crític per al país, se m’ha demanat assumir una càrrega pesada”, va dir la nova primera ministra, que va considerar que formar part d’un govern interí no l’eximeix d’afrontar qüestions tan espinoses com l’arribada massiva de refugiats.

A més, davant l’ensorrament de la sobirania grega que implica el tercer rescat, la dolorosa divisió que ha viscut Syriza i l’intercanvi d’atacs verbals que s’han pogut sentir aquests dies en el panorama polític grec, Thanou va defensar que farà tot el que pugui perquè la campanya sigui “civilitzada” i es respecti el debat democràtic.

Per això, va dir, es posarà immediatament en contacte amb els líders de totes les forces polítiques perquè el seu govern, en què no hi haurà pràcticament cap dels ministres de Tsipras, tingui la màxima legitimitat.

Tsipras va qualificar de “pas important” que Thanou sigui la primera dona que assumeix el càrrec, i va afirmar que amb la seva presència es “garanteixen unes eleccions sense problemes i una bona gestió dels problemes crítics”. Així, el dimissionari aprofitava el més mínim marge per desplegar la seva campanya electoral. Fins i tot, i sense venir a tomb, Tsipras es va referir a la “batalla” que ha de lliurar l’economia grega i la importància de la reestructuració del deute. La seva intenció, i així ho han demostrat els seus últims passos, és que aquestes tres setmanes siguin només un breu arreveure, i un comiat definitiu de l’ala radical del partit d’esquerra alternativa.

En una entrevista dimecres a la cadena privada de televisió Alfa, Tsipras ja va manifestar que té la intenció de continuar col·laborant amb el que ha sigut durant aquests set mesos el seu soci de coalició, els nacionalistes de dretes Grecs Independents. En canvi, va descartar de totes totes aliar-se amb la resta de forces de l’oposició. “No faré entrar per la finestra aquells que el poble ha fet fora per la porta”, va sentenciar. La resta del discurs va anar dirigit a pal·liar els efectes de la signatura d’un rescat que ha suposat l’erosió total de l’esperança que es respirava al gener. De fet, Tsipras va insistir que hauria pogut ser un “heroi” si s’hagués aixecat de la taula de negociació, però va matisar que el triomf s’hauria acabat aviat, havent d’assumir una “fallida dels bancs, una fallida generalitzada i, potser, una guerra civil”.

“Tot Europa sap que aquest acord ha sigut imposat a Grècia. L’aplicarem perquè vam signar-lo, però no va ser la nostra opció, com sí que va ser en canvi la dels meus predecessors”, va concloure.

En tot cas, el rescat ha provocat dins de les seves pròpies files una dura hemorràgia, que s’ha traduït en dimissions, baixes de militants i la pèrdua de confiança en la possibilitat de canvi. Aquest últim, un sentiment que va expressar, entre d’altres, l’intel·lectual i compositor grec viu més important, Mikis Theodorakis, que va arribar a demanar als escindits de Syriza que no es presentin a les eleccions.

“O com a oposició servireu de coartada per les decisions que es prenguin des de fora del país en contra dels interessos del poble, o bé, si us encarregueu de formar govern, us convertireu en allò que Syriza és avui”, va dir Theodorakis a l’exministre d’Energia i líder d’Unitat Popular, Panaiotis Lafazanis.

La distància amb Varufakis, cada cop més gran

El ball de bastons entre l’ego de l’exministre més mediàtic del govern de Syriza, Iannis Varufakis, i el primer ministre dimissionari, Alexis Tsipras, ha arribat al súmmum. “Ningú se l’escoltava” durant les negociacions, va arribar a dir Tsipras en una entrevista a la cadena privada de televisió Alfa.

El ja ex primer ministre va assegurar que durant els primers dies Varufakis va donar un “impuls” a les converses amb els creditors, però que aviat el seu estil trencador, tant en el fons com en la forma, va deixar de fer efecte. “Havia perdut la credibilitat”, va concloure Tsipras.

Però l’home de la moto i la caçadora de cuir no podia quedar-se impassible. En una ràdio australiana, va acusar Tsipras de ser com el mite de Sísif, obligat a empènyer una pedra pendent amunt, encara que estigui destinada a rodar cap avall. Per això, va dir, no pensa participar en la campanya electoral grega, “trista i estèril”. La seva ambició el desborda, i va expressar la voluntat de crear una xarxa europea destinada a canviar la política de tot el continent.

stats