Internacional 25/10/2012

Berlusconi confirma per escrit que no es presentarà a les eleccions de la primavera del 2013

L'ex primer ministre italià anuncia en un comunicat que el seu partit, el Poble de la Llibertat, celebrarà primàries el pròxim 16 de desembre per escollir el nou candidat del partit

Ara
2 min
Berlusconi diu que no repetirà a les urnes

BarcelonaJa és del tot oficial: l'ex primer ministre italià, Silvio Berlusconi, no es presentarà a les eleccions de la primavera del 2013. Ho ha confirmat aquest dimecres en un comunicat on anuncia també la convocatòria d'eleccions primàries en el si del seu partit, el conservador Poble de la Llibertat (PdL).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No em presentaré com a candidat, però em quedaré al costat de la gent jove que encara pot tirar endavant un paper important i pot aconseguir èxits", diu al comunicat el polític, de 76 anys. "Encara tinc bons músculs i sentit de la responsabilitat, però el meu paper es limitarà a donar consells", afirma.

Una notícia esperada

Itàlia esperava des de feia temps la decisió del Cavaliere. De fet, a principis d'octubre, el secretari polític del PdL i exminsitre de Justícia, Angelino Alfano, va indicar que Berlusconi estava sospesant retirar-se, sempre que es formés una forta aliança de la centredreta capaç de guanyar una coalició de centreesquerra. Caldrà veure ara quins moviments i aliances fa el PdL de cara a les eleccions, després de partir peres amb la Lliga Nord.

Una caiguda propiciada per la crisi

Després de governar Itàlia durant bona part de la primera dècada del s. XXI, el primer ministre italià va renunciar al càrrec el 12 de novembre del 2011 forçat per la crisi del deute, amb una prima de risc que no feia altra cosa que assolir rècords. El va rellevar un equip de tecnòcrates liderat pel professor Mario Monti, que encara no ha confirmat si es presentarà a les eleccions del 2013.

"Per amor a Itàlia no es poder fer bogeries i savieses. Fa 18 anys vaig entrar en política, una bogeria no exempta de saviesa. Ara prefereixo fer un pas enrere pels mateixos motius d'amor que em van portar a moure'm llavors. No tornaré a presentar la meva candidatura a primer ministre, però continuo fent costat als més joves", sintetitza el Cavaliere, que darrerament apareix als mitjans més per les cites amb la justícia −en casos de corrupció i també de proxenetisme− que no pas per qüestions polítiques.

stats