Internacional 21/03/2013

Com serà el referèndum d'independència d'Escòcia?

Es farà el 18 de setembre del 2014 i la pregunta serà: "Escòcia hauria de ser un país independent?"

Ara
2 min

BarcelonaDesprés que el primer ministre escocès, hagi anunciat la data, ja se saben tots els detalls de com serà el referèndum d'independència d'Escòcia previst per al 2014.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La data

La consulta es farà el dijous 18 de setembre de 2014. Fer les consultes entre setmana és una pràctica habitual al Regne Unit. De fet l'últim referèndum sobre la reforma electoral el 2011 es va fer en dijous i el referèndum d'Irlanda del Nord del 1998 va ser un divendres.

La data és una mica abans del que havia anunciat el govern escocès que va dir que faria la consulta "la tardor" del 2014. L'avançament s'ha fet per no coincidir més tard amb les convencions anuals dels grans partits polítics britànics (habitualment entre finals de setembre i principis d'octubre) que acaparen tota l'atenció mediàtica.

Els escocesos tornaran a les urnes quatre mesos després d'haver elegit els seus eurodiputats a les eleccions que es faran a tota la UE entre el 22 i el 25 de maig de 2014. Les europees seran, per tant, un termòmetre clar de quin pot ser el resultat del referèndum per la independència.

La pregunta

La pregunta que respondran els electors serà: "Escòcia hauria de ser un país independent?" i la resposta només podrà ser "sí" o "no". Aquesta és la que va donar com a bona la Comissió Electoral britànica que supervisa el procés enlloc de la que originalment va plantejar el gabinet escocès, que era: "Esteu d'acord que Escòcia hauria de ser un país independent?".

L'electorat

Com a novetat, en aquestes eleccions podran votar també els joves que tinguin 16 i 17 anys. El govern independentista escocès ha volgut ampliar l'electorat cap al jovent amb l'argument que aquesta és una decisió que tindrà un impacte considerable en la vida de les generacions futures.

La campanya

Dues grans plataformes faran campanya pel 'sí' i pel 'no'. 'Yes Scotland' aplega els partidaris de la independència que són bàsicament el Partit Nacional Escocès (SNP) i altres formacions més petites com els ecologistes escocesos. 'Better Together' aglutina l'espectre de moviments i partits contraris a la separació del Regne Unit que són els laboristes, els conservadors i els liberals.

Si guanya el si...

Si de la consulta en surt un 'sí', Escòcia es donarà un any i mig per negociar els termes de la seva independència amb Londres. No serà fins al març del 2016 que no es proclamarà com a estat sobirà i les eleccions previstes al Parlament d'Edimburg per al maig del 2016 seran les primeres del nou estat.

Si guanya el no...

Tot indica que, en cas d'un rebuig a la independència, les aspiracions sobiranistes dels escocesos quedaran resoltes amb l'ampliació de l'actual autonomia que inclou totes les polítiques públiques excepte l'econonia i la fiscalitat, la política exterior i la defensa. Un dels camins a explorar seria l'augment dels poders fiscals del govern escocès per donar més marge per desenvolupar polítiques pròpies deslligades de Londres.

stats