Internacional 29/10/2013

No cal el vistiplau de tots els estats per establir acords amb països de fora de la Unió

La Unió Europea negocia l'establiment d'una associació de lliure comerç amb Kosovo. D'acord amb el que estipula el Tractat de Lisboa és la Comissió Europea, i no els diferents estats, l'encarregada de dur a terme les negociacions

Acn
2 min

Brussel·lesEspanya és un dels pocs països europeus que, per tal d'evitar precedents amb Catalunya o Euskadi, no ha volgut reconèixer Kosovo. Però la postura espanyola no ha evitat que la Unió Europea hagi posat en marxa una associació amb Kosovo, i que ho hagi fet, per primera vegada, sense tenir en compte els estats membres. En un moment en què des de les forces polítiques unionistes i la premsa de Madrid s'insisteix que la secessió de Catalunya implicaria que el país quedaria fora del mantell de protecció de la Unió, Brussel·les ha donat el vistiplau a la creació d'una àrea de lliure intercanvi de béns, serveis i capitals amb un estat que no forma part de la Unió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La CE té previst signar l'Acord d'Associació i d'Estabilització la primavera del 2014 i no amaga que l'acord representa "la primera pedra per al procés d'integració de Kosovo a Europa". Segons l'eurocomissari d'Ampliació, Stefan Fule, és "un reconeixement dels esforços de Kosovo de tirar endavant reformes claus, així com també del progrés en la relació amb Sèrbia".

La CE ha assegurat que l'acord aportarà beneficis "tangibles" a tots els ciutadans kosovars i que ara cal que Pristina continuï treballant per alinear la seva legislació amb la de la UE en les àrees de competència, finances públiques, drets de propietat industrial i intel·lectual, protecció del consumidor i condicions de treball.

El que resulta significatiu del procés d'integració amb Kosovo és que es pot tirar endavant tot i que hi ha estats de la Unió que, com Espanya, no reconeixen l'estat dels Balcans. Això no ha posat traves al procés, ja que els països membres no prenen part en les negociacions entre Brussel·les i el nou estat. D'acord amb el que estableix el Tractat de Lisboa –que confereix personalitat legal a la UE–, serà la CE qui firmarà el document en representació de la UE.

Amb aquesta maniobra s'impedeix l'oposició de qualsevol estat membre a la signatura de l'acord. L'estat espanyol ja va anunciar al juny que acceptava les negociacions sempre que no impliquessin reconèixer Kosovo. Al marge d'Espanya, els únics estats que no han reconegut l'exprovíncia sèrbia són Grècia, Romania, Eslovàquia i Xipre.

stats