País Valencià 28/10/2014

Calatrava assegura que va complir el contracte del Centre de Convencions de Castelló i que l'edifici no es va construir per la crisi

Esquerra Unida, que exerceix l'acusació popular, assenyala que l'arquitecte ha explicat que el projecte va ser encàrrec directe de Camps

Agències
4 min
L'arquitecte Santiago Calatrava, arribant als jutjats de Castelló de la Plana acompanyat dels seus advocats. / DOMÉNECH CASTELLÓ / EFE

ValènciaL'Estudi d'Arquitectura de Santiago Calatrava ha defensat avui que l'arquitecte valencià va complir "cadascuna de les fases establertes en el contracte" per a la construcció del Centre de Convencions de Castelló i ha assenyalat que l'obra no es va executar "per qüestions esdevingudes de la situació econòmica nacional".

Així consta en un comunicat de premsa repartit per la defensa de Calatrava després de la declaració com a imputat de l'arquitecte a la Ciutat de la Justícia de Castelló pel cas del Centre de Convencions de la capital de La Plana, que ha durat una mica més d'una hora. Calatrava ha declinat fer qualsevol declaració a la sortida dels jutjats.

El jutge que instrueix aquesta causa, en la qual s'investiguen les suposades irregularitats en els contractes sobre el citat centre –un projecte pel qual l'arquitecte va cobrar 2,7 milions malgrat que finalment no es va executar–, no ha acordat cap diligència.

Calatrava ha respost a les preguntes del fiscal, del jutge i de la seva defensa, però no a les de l'acusació popular, que exerceix Esquerra Unida del País Valencià (EUPV).

En el comunicat, Calatrava assegura que el seu estudi d'arquitectura va realitzar "un intens treball" per desenvolupar el projecte del Centre de Convencions de Castelló, "seguint les pautes de l'encàrrec realitzat per la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana", dependent de la Generalitat.

Segons el document, durant l'any 2008, l'equip liderat per Calatrava va treballar en l'elaboració del pla director, l'avantprojecte i el projecte bàsic del Centre de Convencions de Castelló, "en compliment de cadascuna de les fases establertes en el contracte".

Aquest treball, afegeix, es va realitzar durant més d'un any i hi va participar un ampli equip de professionals, entre els quals hi havia especialistes, arquitectes i enginyers.

Destaca que aquest esforç va donar lloc a més de 350 esbossos i aquarel·les, més de 300 plànols d'arquitectura, i 15 informes i memòries, entre els quals es troben càlculs d'estructures i instal·lacions, vídeos, 'renders', una maqueta i altres documents tècnics necessaris.

L'objectiu del projecte, assenyala, era dotar a la ciutat d'"una infraestructura que, des del punt de vista arquitectònic, es convertís en un element icònic que atorgués a la ciutat una repercussió internacional, com el que havia passat en altres ciutats espanyoles".

No obstant això, indica el comunicat, "per qüestions esdevingudes de la situació econòmica nacional no es va portar a la seva fase d'execució".

La trucada de Camps

Per part seva, el diputat autonòmic d'Esquerra Unida ha informat que l'arquitecte valencià ha explicat davant el jutge que l'expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, el va telefonar per demanar-li un edifici "emblemàtic" que albergués el Centre de Convencions de Castelló i que, posteriorment també Camps va garantir que es duria a terme el projecte en tres fases per un import de 180 milions d'euros.

Per a aquest disseny, en el contracte del qual s'havia estipulat un preu de 60 milions d'euros, el Consell va pagar a l'enginyer 2,7 milions d'euros en concepte de redacció del pla director, avantprojecte i projecte bàsic, encara que el centre no es va construir per la crisi econòmica.

El diputat d'EUPV ha assegurat que de la declaració és "significativa" la trucada que va realitzar Francisco Camps a l'arquitecte i la posterior reunió amb representants de la seva empresa, "ja que un dels grans misteris era qui estava movent els fils perquè Calatrava en sortís beneficiat amb 2,7 milions d'euros de diners públics".

Segons la seva versió, Calatrava ha reconegut davant el jutge que va rebre una trucada telefònica de Camps abans que es concretés la dimensió del projecte, "quan estava en dubte entre 16.000 metres quadrats inicials i els 80.000 metres quadrats que finalment es van dissenyar", en la qual l'expresident del Consell "li demana que fes alguna cosa molt emblemàtica i que posés Castelló en el mapa".

L'advocat d'Esquerra Unida, José Luis Romero, ha especificat que aquesta trucada la situa Calatrava pocs dies abans de la presentació de la maqueta, "i tenia sobre la taula els tres programes de necessitats –l'inicial de 16.000 metres quadrats, un altre de l'Ajuntament de més de 60.000 metres quadrats i un tempteig que va fer Societat Parcs Temàtics de la Comunitat (SPTCV) de 48.000 metres quadrats–, la qual cosa va fer entendre a Calatrava que s'optava pel programa més important de necessitats per donar-li el caràcter emblemàtic".

No obstant això, els advocats de l'arquitecte han explicat a Europa Press que quan el jutge ha preguntat a Calatrava si havia parlat amb algun responsable polític, ha indicat que quan s'anava a presentar l'avantprojecte i la maqueta públicament va rebre una trucada de l'expresident de la Generalitat, en la qual li demanava que es "bolqués" amb el projecte, perquè era "molt important".

Reunió de Calatrava i membres de la Generalitat

El diputat Ignacio Blanco també ha destacat que, quan es va produir el pagament a l'arquitecte, va haver-hi una reunió entre Camps i representants de l'empresa de Calatrava "per garantir-los que es duria a terme el projecte en tres fases per 180 milions d'euros, quan en el contracte s'estipulava un preu de 60 milions, la qual cosa ens sembla rellevant de la intervenció" de Camps, ha dit. Sobre aquesta reunió, el lletrat d'EUPV ha especificat que "es va ratificar" el projecte.

Per contra, els advocats de Calatrava han indicat que va ser solament informativa, i que l'arquitecte ha declarat que va explicar a Camps que es podria dur a terme la primera fase del projecte per 60 milions d'euros i que, després, en un futur hipotètic, es podien escometre les següents, però que l'expresident del Consell no va donar cap resposta sobre aquest tema.

Blanco també ha ressaltat una altra declaració de l'arquitecte a preguntes de la seva defensa, "en la qual ha dit que abans que es produís el pagament va rebre una trucada de Cristina Morató –exdirectora general de Grans Projectes de la Generalitat i també imputada en la causa– qui haurà de respondre si aquesta trucada va ser determinant perquè es desbloquegés un pagament que s'estava negant reiteradament argumentant que no s'havia complert amb el contracte".

Per a Esquerra Unida, el pagament se li negava "de manera justificada perquè el seu projecte no complia les condicions contractuals". No obstant això, el diputat ha recordat que existeix un certificat d'acords del Consell d'Administració de la SPTCV, "que diu que se li va pagar malgrat no haver complert el contracte i malgrat que se li seguia exigint que modifiqués el projecte".

Blanco ha subratllat que "la foto d'Alberto Fabra, Carlos Fabra, Francisco Camps i Santiago Calatrava presentant la maqueta del Centre de Convencions de Castelló ens va costar 2,7 milions d'euros perquè es gestionava de manera molt alegre els diners públics".

Preguntat per si Calatrava havia descarregat durant la declaració alguna responsabilitat sobre l'actual president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, el lletrat d'EUPV ha afirmat que "només ho ha citat com a alcalde de Castelló i assistent a la presentació de la maqueta".

stats