País Valencià 02/09/2015

La Policia Local de València no participarà en desnonaments

L'alcalde Joan Ribó, de Compromís, ha assenyalat que el seu objectiu és aconseguir que València sigui una ciutat "lliure de desnonaments"

Efe
2 min
L'alcalde de València, Joan Ribó, amb les regidores d'Habitatge, María Oliver (esquerra), i de Seguretat Ciutadana, Sandra Gómez / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

ValènciaLa Policia Local de València no prestarà servei en els desnonaments que s'executen a la ciutat, com ocorria fins ara, segons ha anunciat aquest dimecres l'alcalde Joan Ribó, que té l'objectiu final de fer de València "una ciutat lliure de desnonaments". Ribó ha comparegut al costat de les regidores de Seguretat Ciutadana, Sandra Gómez, i Habitatge, María Oliver, per explicar que el consistori treballa per evitar que dilluns que ve s'executi el desnonament d'una dona de 70 anys amb una alta minusvalidesa i un fill parat de llarga durada.

L'alcalde ha comunicat a la Delegació del govern espanyol la seva decisió que la Policia Local no actui en els desnonaments i ha dit que suposa que la Policia Nacional sí que acudirà a donar suport a l'acció judicial.

Sobre el desnonament previst per a dilluns que ve, Joan Ribó ha explicat que la dona té una discapacitat del 72%, un fill parat i amb problemes de salut, que cobra una pensió de poc més de 300 euros i manté un deute de 55.000 euros per adaptacions en el seu habitatge amb el Banc Primus, que opera per internet i pertany a un conglomerat del segon banc francès, el BCP.

L'alcalde ha detallat que, a més de prendre la decisió de no enviar els agents, ha escrit una carta als bancs que hi estan involucrats per fer-los entendre que el deute és "insignificant davant el dany causat" i s'ha posat en contacte amb el cònsol francès perquè hi intervingui.

Ribó ha explicat que treballen amb els moviments socials amb la finalitat de "procurar en tots els casos una eixida digna a les persones amb problemes per assegurar el seu habitatge, que és un dret bàsic", i ha ressaltat que ciutats grans com Madrid i Barcelona treballen en aquesta mateixa línia.

A més, ha afegit que la legislació espanyola és "insuficient" en matèria de desnonaments, encara que ha reconegut "algun avenç per evitar desnonaments a persones amb minusvalideses".

Joan Ribó ha assegurat que han fet el primer pas, però que el seu objectiu és "escalonar una sèrie de mesures per aconseguir una ciutat lliure de desnonaments", malgrat que ha dit que és "massa prompte" per concretar altres mesures. Tot i això, Ribó ha assegurat que tenen "un pla de cara a la judicatura i a determinats bancs" i ha assegurat que es plantegen la cessió d'habitatges públics o deixar de treballar amb el banc que volgués executar un desnonament.

La regidora d'Habitatge ha assegurat que el parc d'habitatges municipal és "ridícul", amb encara no 15 o 16 pisos, i que treballen en la línia de negociar amb els bancs la cessió dels seus habitatges, perquè "seria incomprensible que l'Ajuntament es posara a construir quan hi ha habitatges buits".

Segons Ribó, estan estudiant experiències d'altres ciutats que han donat molt bons resultats per seguir la mateixa línia i abans de final d'any tenir un esborrany d'un pla antidesnonaments "per incloure'l en el pressupost de l'any que ve".

stats