País Valencià 07/03/2013

Els alumnes del País Valencià s'enllacen a les seves escoles per mostrar el seu rebuig als atacs al valencià

El president d'Escola Valenciana exigeix a la conselleria d'Educació que compleixi les sentències que obliguen a autoritzar l'obertura de línies d'ensenyament en valencià

Ara
2 min
Escola Jaume I de Catarroja. / ARA

ValènciaDurant el dia d'avui, les comunitats educatives de les universitats públiques valencianes, els instituts i les escoles s'han sumat a la primera acció de la campanya "Enllaçats per la llengua". Aquesta acció ha consistit en una abraçada simbòlica als seus centres educatius per defensar la presència del valencià a l'escola i rebutjar així els "atacs" dels governs espanyol i valencià a la llengua.

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha assenyalat que la campanya –sorgida a les Illes Balears ara fa un any– "és la nostra resposta col·lectiva i cívica als atacs per degoteig que tant el ministeri d'Educació com la conselleria d'Educació estan fent respecte als programes d'ensenyament en valencià". Així mateix, Vicent Moreno ha explicitat que "lamentem profundament que la conselleria estiga entrebancant el que s'aprova als consells escolars dels centres".

"Totes les actuacions apunten que la conselleria d'Educació està buscant estratègies per entrebancar el màxim possible els canvis de programes d'ensenyament als centres i, en definitiva, entrebanca l'establiment de programes plurilingües en valencià allà on se sol·liciten", han comentat els representants d'"Enllaçats per la llengua".

En eixe sentit, els organitzadors han recordat que l'acció d'avui també ha servit per exigir al govern valencià que acate les sentències judicials que anul·len la negació de la conselleria d'implantar línies en valencià en els centres que les sol·liciten. Segons denuncia Escola Valenciana, tot i que des de la conselleria d'Educació van declarar públicament quan es va fer pública la resolució a favor de l'ensenyament en valencià per a l'escola Rei en Jaume de Xirivella que acataria la sentència, no ha estat així.

Tampoc en el cas de la sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià referida al col·legi Sant Cristòfol Màrtir de Picassent, en la qual es donava un mes a la conselleria per efectuar el canvi de línia a ensenyament en valencià. Segons denuncien les mateixes fonts, a hores d'ara l'administració educativa valenciana encara no ha emès cap resolució i el col·legi no ha rebut cap notificació sobre aquest tema.

Pel que fa a la resolució del TSJ respecte a l'escola Rei en Jaume de Xirivella, el tribunal va fallar en el mateix sentit i la conselleria té un termini fins al 19 de març per acatar la sentència i emetre una resolució de canvi de línia d'ensenyament a valencià.

stats