País Valencià 25/07/2014

Una empresa privada gestionarà l'Oceanogràfic i l'Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València

El govern valencià té a punt el plec de condicions per a l'externalització d'un part del recinte. La Generalitat seguirà gestionant l'Hemisfèric i el Museu Príncep Felip

Europa Press
3 min
L'Hemisfèric, en la imatge, seguirà gestionat per l'empresa pública Ciutat de les Arts i les Ciències. / GVA

ValènciaLa Ciutat de les Arts i les Ciències de València Societat Anònima (CACSA) tindrà finalment una règim d'explotació mixt que combinarà "el millor" del sector privat i "el millor" del sector públic, ja que la societat de dret públic conservarà la gestió del Museu de les Ciències Príncep Felip, de l'Hemisfèric i de les zones comunes, mentre que una empresa privada s'encarregarà de l'Oceanogràfic –com ja s'està fent en l'actualitat– i, a partir d'ara, de l'Àgora. El Palau de les Arts Reina Sofia queda fora dels plans de privatització de la Generalitat Valenciana.

Així ho ha anunciat el conseller d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, Máximo Buch, en la roda de premsa posterior al ple del Consell en la qual ha explicat alguns detalls del plec per cedir part de la gestió del complex d'oci de la ciutat de València, en principi per un termini de 15 anys prorrogables a altres cinc. La documentació ja està preparada i passarà la setmana vinent per la comissió que revisa les externalitzacions i per la comissió delegada per quedar aprovat el pròxim divendres en el ple del govern valencià. D'aquesta manera, es complirà que abans de final de mes estigui llest el plec per a la seva publicació, ha dit el conseller Buch.

El conseller ha manifestat que, encara que "en algun moment" del procés es va pensar que tot recaigués en un gestor privat, això "ha ensopegat amb dificultats legals" a causa que hi ha dos titulars dels terrenys, la pròpia CACSA i la conselleria d'Economia. Així, ha afegit que, encara que es podia haver efectuat una cessió de sòl, s'ha valorat que la solució definitiva és "en la pràctica millor" i que espera obtenir-se "una millor rendibilitat".

A més, ha defensat que la decisió d'externalitzar només Àgora i Oceanogràfic permet conservar "l'experiència de l'equip humà que ja existeix en CACSA" i que, si s'hagués privatitzat tot "es podria haver mantingut o no". Per aquests motius, s'ha optat per un model "que uneix el millor del sector públic i del privat" i que unirà "l'experiència de l'equip que ja treballa en *CACSA" –ja que, en mantenir la gestió de la major part del complex "la plantilla seguirà probablement com fins ara"– i les "noves idees i impuls" que aportarà el col·laborador privat.

Per a l'administració valenciana es tracta d'una "fita històrica" per reforçar a la Ciutat de les Arts com a "icona de referència" de València i la seva percepció "homogènia" per part del visitant, ja que el gestor privat haurà d'impulsar –a més de la gestió de l'Oceanogràfic i l'Àgora– la publicitat de tot els edificis del complex, així com la venda d'entrades –per la qual rebrà una comissió–, la restauració i el servei de menjars i el marxandatge per "augmentar l'eficiència".

Aquesta empresa podrà suggerir també continguts –exposicions, pel·lícules, etcètera– per al Museu i l'Hemisfèric encara que, sobre aquesta qüestió serà CACSA la que tingui l'última paraula a l'hora de decidir.

En aquest cas, ha subratllat Buch, l'estalvi residirà, no tant a gastar menys, com a "ingressar més en atreure a un major nombre de visitants". Per al conseller, la novetat més rellevant és que el gestor privat de l'Oceanogràfic i l'Àgora "contribuirà a posar en valor també la resta del complex de CACSA, un dels més atractius turísticament d'Espanya però que encara es pot potenciar més". "És la nostra icona de referència. Si París té la Torre Eiffel i Londres el Big Ben, València té la Ciutat de les Arts i les Ciències".

En concret, sobre l'Àgora ha comentat que és "un edifici relativament nou al que se li va traient una mica de partit" però que pot donar més des del punt de vista d'esdeveniments i turisme".

stats