Política 05/09/2017

L'ANC i Òmnium tornen a obrir la 'caixa de solidaritat' per cobrir les sancions del Tribunal de Comptes

Jordi Sànchez denuncia l'actuació "gangsteril" de l'òrgan sancionador

Ot Serra
2 min
Els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en declaracions al Palau de la Generalitat

BarcelonaRàpida reacció de les entitats sobiranistes davant la decisió del Tribunal de Comptes de citar el 25 de setembre fins a onze persones vinculades al 9-N perquè responguin econòmicament de les despeses del procés participatiu. L'ANC i Òmnium han decidit tornar a posar en marxa la 'caixa de solidaritat' on els ciutadans poden posar diners per pagar les multes que l'Estat ha imposat als avanços del Govern cap al referèndum. "Fem una crida que tothom faci un gest de solidaritat", ha demanat el president de l'ANC, Jordi Sànchez. En declaracions als mitjans des del Palau de la Generalitat, on s'han reunit els presidents de les entitats amb, entre d'altres, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Artur Mas, Sànchez ha denunciat l'"espoli" i l'actuació "gangsteril" de l'òrgan sancionador.

"No deixarem ningú pel camí", ha asseverat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que ha destacat que el moment en què ha decidit actuar el Tribunal de Comptes -el dia abans que el Parlament aprovi la llei del referèndum i el Govern signi el decret de convocatòria- "no és gratuït". "Si ens toquen a un ens toquen a tots", ha reblat després d'assenyalar que "el referèndum no té preu". Cuixart ha assegurat que la "guerra bruta no s'ha acabat" i que la decisió coneguda aquest dimarts posa en evidència la "vulneració de la divisió de poders".

"L'Estat utilitza mitjans coercitius"

Les entitats no plantegen fer cas omís de les sancions. El president de l'ANC ha denunciat que l'Estat "utilitzarà mitjans coercitius" per intervenir el patrimoni personal de les persones encausades i que no es pot plantejar un escenari "d'obediència o desobediència". "Quan un organisme imposa executivament té capacitat d'intervenir els comptes corrents i les propietats", ha assenyalat, de manera que la solució, a parer de les entitats, passa per donar una resposta col·lectiva de la ciutadania a través del web Caixadesolidaritat.cat. Preguntat per la possibilitat d'aprofitar la Diada per recollir aportacions, Sànchez ha assegurat que "és una opció" i ha anunciat accions "concretes i específiques" pròximament.

Fa uns quants dies un dels encausats, l'exconseller de la Presidència Francesc Homs, va deixar entreveure que l'estratègia passi per "deslegitimar els tribunals espanyols i no presentar-se a la citació del Tribunal de Comptes".

stats