PROCÉS SOBIRANISTA
Política 13/03/2014

L'ANC considera "plausible" declarar la independència el dia de Sant Jordi del 2015

En el document, l'entitat fa una crida a mantenir la mobilització des de l'11 de setembre d'enguany fins al 9-N i insta a tenir el control d'aeroports, ports i fronteres quan es faci la declaració

Sara González / Oriol March
2 min

BarcelonaL'Assemblea Nacional Catalana (ANC) considera "plausible" l'horitzó de declarar la independència el dia de Sant Jordi del 2015. Així consta en el full de ruta que l'entitat vol aprovar el proper 5 d'abril i que considera que treballar "en aquests terminis" permet fer el procés de forma "ordenada i acordada" o, almenys, amb el suport internacional "suficient".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'entitat presidida per Carme Forcadell avisa que aquesta declaració d'independència s'haurà de fer tant si es pot celebrar la consulta el proper 9 de novembre com si es convoquen eleccions plebiscitàries. Assegura, a més, que aquesta declaració ha de venir acompanyada d'una "visualització pública que el país funciona per si sol", fet que hauria de comportar el "control de les grans infraestructures i fronteres", com els ports i els aeroports, la seguretat pública i les comunicacions. Afegeix, a més, que l'element "clau" serà el comportament fiscal de la ciutadania, és a dir, l'ingrés dels impostos a l'administració de l'eventual nou estat.

Amb tot, l'ANC no preveu un camí fàcil i, de fet, fixa quatre possibles escenaris de cara al proper 9 de novembre: que es pugui fer la consulta de forma "més o menys tolerada" i en un clima polític que garanteixi estabilitat i fiabilitat; que la consulta es faci amb "l'oposició total de l'aparell polític, jurídic i mediàtic de l'estat espanyol, fet que provocaria "mancances" al procés perquè tothom pogués exercir el dret a vot; que no es pugui fer la consulta perquè "la situació política i social no ho permeti" i no hi hagi un "clima de llibertat i garanties suficient", o que no es pugui fer la consulta perquè la Generalitat ha estat "políticament i jurídica intervinguda" per l'estat espanyol.

Reconegudes les possibles dificultats, al seu document l'ANC fa una crida a la mobilització des de l'11 de Setembre, data clau per impulsar la votació, de forma "permanent" fins al mateix 9 de novembre, dia previst per celebrar la consulta sobiranista. Un cop realitzada la consulta, si el resultat és favorable a la creació de l'estat propi, l'Assemblea considera que cal entrar en un procés de negociació previ a la declaració unilateral. En tot cas, si des de Madrid es tanca la porta a aquesta negociació, defensa que la declaració unilateral es produeixi igualment.

Si, en canvi, el 9 de novembre no es fa la consulta i al marge de si hi ha o no eleccions plebiscitàries, l'ANC proposa la creació d'una assemblea de càrrecs electes que hauria d'estar formada pels diputats del Parlament, Congrés i Eurocambra perquè impulsin la declaració d'independència del que consideren que hauria de ser una república catalana.

stats