Política 03/08/2015

Albiol: "Si guanya l'opció independentista tindran un problema, perquè Catalunya seguirà sent Espanya"

El candidat del PP a les eleccions del 27-S assegura que serà "el primer" a anar a Madrid a defensar un millor finançament

Ara
2 min
García Albiol, en una imatge d'arxiu / ARA

BarcelonaEl candidat del PP a les eleccions del 27-S, Xavier García Albiol, s'ha mostrat convençut aquest dilluns que els resultats seran una "sorpresa" per a les formacions que defensen la independència perquè, ha dit, la participació serà excepcionalment alta i la gent que se sent tan catalana com espanyola es mobilitzarà. "Alguns es pensen que només aniran a votar els 1.800.000 que volen la independència", ha avisat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Entén que les eleccions serviran per "rebel·lar-se contra qui porta cinc anys fent veure que tots els catalans són independentistes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat sobre què passaria si hi hagués una victòria clara dels partidaris de la independència, Albiol ha respost que és una opció que no contempla, però en qualsevol cas serien els partits del 'sí' els que "tindrien un problema", perquè, ha assegurat, "l'endemà de les eleccions Catalunya continuarà sent Espanya".

Albiol s'ha definit com a partidari de reivindicar un millor finançament per a Catalunya, una qüestió que, segons ell, si no s'ha donat fins ara és perquè la situació econòmica no ho permetia i la prioritat a Espanya era "evitar el rescat". "Si hi anem amb un plantejament raonable i assumible, el PPC serà el primer a seure a la taula per reivindicar una millora per a Catalunya", ha avançat. I ha afegit: "Quan la situació econòmica s'hagi recuperat, jo seré el primer a reivindicar al govern espanyol el que ens cal".

El candidat del PP ha reiterat que el seu projecte vol aglutinar tot el vot de les persones que se senten tan catalanes com espanyoles i que un cop passat el 27-S s'haurà d'asseure a parlar amb les altres formacions no independentistes per "buscar un acord de mínims que garanteixi que no hi ha trencament".

Sobre una possible declaració unilateral d'independència, ha opinat que seria "tan suïcida" com entrar "en una autopista en direcció contrària", i ha defensat que, en qualsevol cas, el que passarà "no és un problema de jutges ni del Tribunal Constitucional, sinó que serà la mateixa societat catalana la que no ho permetrà". Sota el seu punt de vista si la llista de Junts pel Sí i la CUP sumessin un 51% dels vots i s'avancés cap a la independència ens trobaríem davant un escenari de "fractura social" i es portaria "Catalunya cap al suïcidi".

Nega el discurs xenòfob

Albiol ha defensat que no té un discurs dur ni xenòfob, i que, de fet, veu la xenofòbia com una "lacra". També ha assegurat, en aquest sentit, que està en contra de discriminar "en funció de la nacionalitat, l'ètnia o el color", però que, segons ha apuntat, "ningú pot venir a Catalunya a intentar viure igual que al seu país si les seves creences són contràries a les nostres lleis o valors". I ha posat exemples del que, sota el seu punt de vista, no és acceptable que i ell com a alcalde ha impedit a Badalona, com ara matar xais al mig del carrer en una celebració o que un grup d'uns 600 musulmans ocupés cada divendres una plaça per fer-hi oracions. En aquest últim cas, ha explicat que va trobar una solució perquè paguessin un lloguer en un local i ha dit que "els veïns n'estan encantats".

stats