Política 11/09/2017

Alduy, exalcalde de Perpinyà: "Si hi ha participació en l'1-O, és difícil que Espanya mantingui la posició actual"

Aconsella al Govern que s'expliqui a França, on assegura que no es té coneixement del cas català

Núria Orriols
2 min
Alduy, exalcalde de Perpinyà: "Si hi ha participació en l'1-O, és difícil que Espanya mantingui la posició actual"

BarcelonaL'ofrena de Rafael Casanova ha comptat avui amb la presència d'un alcalde mític de Perpinyà, Joan Pau Alduy, que declara suport explícit a l'autodeterminació de Catalunya. Després de donar suport ja a la candidatura de Junts pel Sí el 2015, ara creu que és just que la ciutadania pugui acudir al referèndum previst per a l'1 d'octubre, malgrat que estigui prohibit pel Tribunal Constitucional. Alduy va ser alcalde de Perpinyà des del 1993 fins al 2009 i explica, en una conversa a l'ARA, que se sent ciutadà català, francès però sobretot europeu i, precisament, pels valors que representa la Unió Europea argumenta que s'ha de permetre als catalans "el dret a dir". "Europa no és solament un mercat sinó també una unió de valors, de laïcitat, de llibertat de premsa i de democràcia", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alduy analitza la situació política de l'estat espanyol de la següent manera: hi ha una majoria de catalans que han expressat la voluntat de fer un referèndum i per tant, veu legítim que es faci l'1-O. Si hi ha una participació gran al referèndum, creu que el govern espanyol no mirarà cap a una altra banda. "Tot dependrà del nivell de participació de l'1 d'octubre. Si hi ha una gran participació és molt difícil per al govern de Madrid de continuar amb la posició rígida actual", ha asseverat.

Per al polític conservador, que en les últimes eleccions va donar suport a Emmanuel Macron, Espanya ha d'abordar "democràticament" la demanada del referèndum. "No és la situació de Franco, hi ha una democràcia a Espanya, el diàleg és inevitable", opina.

Tanmateix, per forçar aquesta situació defensa fer el referèndum malgrat no sigui reconegut pel dret espanyol, ja que opina que la Generalitat té la "legitimitat popular" per fer-ho.

A França "no saben res"

Alduy també envia un consell al president de la Generalitat, Carles Puigdemont: "Que s'expliquin". L'exalcalde de Perpinyà assegura que el cas català no està en el debat públic francès.

Admet, però, que l'opinió dels partits francesos no és favorable a aquest tipus de processos: "La seva lògica és jacobina, centralista". I afegeix que França pot trobar-se amb el mateix "problema" en algun moment.

stats