Política 30/05/2013

Alfonso Guerra: “Donaria la meitat de la meva vida perquè els nacionalistes defensessin el nacionalisme. L'altra meitat la necessito per combatre, perquè no ho aconsegueixin”

En declaracions a RAC 1, l'exvicepresident del govern espanyol qualifica el nacionalisme català "d'orgànic" perquè està motivat des del mateix Govern, que "intimida" la ciutadania

Ara
1 min

BarcelonaAlfonso Guerra torna a carregar amb contundència contra el sobiranisme català i contra el dret a decidir. En una entrevista a 'El món a RAC1', l'exvicepresident espanyol, que sempre s'ha proclamat molt crític amb els nacionalismes, ha mig parafrasejat Voltaire, que en una de les seves cites més cèlebres va dir: "No comparteixo la teva opinió, però donaria la meva vida per defensar el teu dret a expressar-la", i ha dit: "Donaria la meitat de la meva vida perquè els nacionalistes defensessin el nacionalisme. L'altra meitat la necessito per combatre, perquè no ho aconsegueixin". Per Guerra, el dret a decidir és una fórmula "inventada" que no es troba "a cap manual", i és "una manera d'evitar parlar del dret a l'autodeterminació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Guerra també ha qualificat el nacionalisme català "d'orgànic", ja que, segons el seu parer, està motivat des del mateix Govern, que "intimida" la ciutadania perquè "tingui unes idees" concretes. "I els que no el tenen [el pensament sobiranista], els titllen de traïdors", ha dit l'exvicepresident espanyol.

Sobre una hipotètica reforma de la Constitució, Guerra diu que la mateixa carta magna inclou un article que permet fer-ho, però exigeix que la reforma es faci "per la porta del davant, amb claredat i sense enganyar ningú", i avisa que "els 107 diputats de Catalunya no poden canviar la Constitució". "L'han de canviar els diputats del Congrés, perquè la Constitució és d'Espanya i no de Catalunya", conclou.

stats