Política 01/07/2016

Angela Merkel apressa Rajoy per telèfon a formar govern ja

'El Mundo' avança que la cancellera alemanya va trucar al president del govern espanyol en funcions per aconsellar-li que pacti un govern com més aviat millor

Ara
1 min
BONA SINTONIA  El president espanyol, Mariano Rajoy, i la cancellera Angela Merkel, ahir a Berlín van mostrar-se pròxims i segurs d'arribar a acords.

BarcelonaLa cancellera alemanya, Angela Merkel, vol que Espanya tingui un govern aviat, i així ho ha traslladat al president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, en una llarga conversa telefònica. Segons ha avançat 'El Mundo', la cap del govern alemany va trucar a Rajoy per felicitar-lo pels resultats del 26-J, en què el PP va tornar a guanyar les eleccions, i el president va manifestar-li els problemes que té per formar govern. Segons el diari, tots dos van coincidir en la necessitat de no allargar les negociacions, de manera que l'opinió de Merkel no s'interpreta a la Moncloa com una pressió al PP, sinó al PSOE i a Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el diari, la líder del govern alemany no va posicionar-se sobre amb qui ha de pactar el PP i es va limitar a demanar que sigui tan aviat com sigui possible. Rajoy i Merkel van parlar abans de dimarts, quan es van trobar a Brussel·les en el marc del Consell Europeu, que es va reunir per avaluar les conseqüències del Brexit.

La incertesa política a Espanya també preocupa Europa, sobretot als països governats per conservadors, i és que Merkel només té a Rajoy d'aliat al sud d'Europa, sobretot després de l'arribada del socialista Antonio Costa al govern portuguès, que s'ha de sumar a la seva tensa relació amb el també socialista italià Matteo Renzi i a la complicada gestió de la crisi grega, amb Alexis Tsipras al capdavant.

Sense sanció per a Espanya

En la mateixa conversa, i sempre segons 'El Mundo', Merkel també va apostar perquè Espanya no sigui multada per incomplir el dèficit. En la roda de premsa en acabar el Consell Europeu, Rajoy va mostrar-se confiat que no hi hauria sanció.

stats