Política 30/03/2016

Anna Gabriel: "Per anar cap a la independència s'ha de desobeir. Si desobeeixes el TC, obeeixes el teu poble"

La diputada de la CUP reitera que no modificaran la moció presentada i esperen que JxSí rectifiqui

Ara
4 min
La diputada de la CUP Anna Gabriel va participar en la reunió de la mesa que va admetre a tràmit la moció. A la sortida, va defensar el text del seu grup.

BarcelonaLa diputada de la CUP al Parlament de Catalunya Anna Gabriel ha reiterat que la seva formació no pensa modificar la moció presentada a la mesa del Parlament i que insta el Govern a accelerar i revalidar la declaració de ruptura del 9-N. Per als anticapitalistes no és admissible que s'hagin d'adaptar a la legalitat espanyola i la sentència del Tribunal Constitucional (TC): "Ja prevèiem una ofensiva per part de l'Estat. Per anar cap a la independència s'ha de desobeir. Si desobeeixes el TC, obeeixes el teu poble". Ho ha dit en una entrevista a TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gabriel ha assegurat que no entén la posició de Junts pel Sí (JxSí), perquè assegura que la CUP està seguint el full de ruta proposat conjuntament amb la coalició. "Aquesta declaració del 9-N la vam aprovar 72 diputats, ens sorprèn una mica el que està passant", ha assegurat.

La líder anticapitalista ha assegurat que el mandat el seu grup és "donar compliment a una legislatura d'excepcionalitat" i que, per tant, seguiran treballant: "Seria molt estrany que JxSí votés en contra de la moció". La resposta per part de Convergència no s'ha fet esperar. El coordinador de règim intern del partit, Francesc Sànchez, ha assegurat que "uns parlen molt de desobediència" i "no han tingut cap conseqüència jurídica".

JxSí confia "consensuar" moció que la CUP s'obre a "ampliar i completar"

A tot això, Junts pel Sí ha expressat la seva voluntat d'"enriquir" la moció presentada per la CUP i s'han mostrat confiats que les dues forces independentistes "consensuaran" un text abans del ple de la setmana que ve. En declaracions als mitjans després de la primera reunió del grup de treball sobre el deute públic, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant s'ha obert a "tothom qui estigui disposat a ampliar i complementar la declaració", en relació a possibles esmenes que pugui introduir Junts pel Sí, sempre i quan "l'essència de la declaració del 9-N" no es canviï i modifiqui.

A la sortida de la mateixa reunió, el diputat de Junts pel Sí Roger Torrent ha "celebrat" que la CUP "tingui ganes de treballar, negociar i parlar" del contingut de la moció i ha dit que la coalició independentista registrarà en els propers dies esmenes a la moció.

Sense converses

Preguntada sobre l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya del 2016, Gabriel ha dit que encara "no s'han iniciat les converses" i que avui es conforma el grup de treball sobre el deute. "Serà convenient que siguem rigorosos i no convertim els pressupostos en una arma llancívola. Sense pressupostos es poden fer moltes coses", ha assegurat.

Per la seva part, el seu company de files Albert Botran també s'ha referit als comptes. "Per tirar endavant el procés seran necessàries polítiques que superin el marc legal. I els pressupostos no han de ser una excepció". Aquesta ha estat l'advertència que ha llançat Botran. En declaracions a Catalunya Ràdio, el dirigent de l'esquerra anticapitalista ha assegurat que el Govern no es pot "limitar a la cotilla legal" perquè aquests pressupostos siguin una "continuïtat de l'austeritat".

Com també ha fet la seva companya de partit Anna Gabriel, Botran ha justificat que la CUP hagi posat sobre la taula la moció per ratificar la declaració del 9-N. Ha argumentat que l'estat espanyol està fent una "ofensiva político-judicial de baixa intensitat", especialment contra els ajuntaments que donen suport al text, mentre que l'independentisme està en un "estat massa passiu" en un moment que requereix "fermesa i reactivació". És per això que, ha subratllat, cal llançar "un missatge clar" des del Parlament que "mobilitzi" la ciutadania en aquest moment de "ruptura democràtica" amb l'estat espanyol. Botran ha detallat que cal més concreció pel que fa a calendari i pressupostos.

Per això, tal com va avançar l'ARA, la CUP ha organitzat una campanya de mobilització nacional sota el lema "Sense por", que pretén respondre a la "campanya repressiva judicial espanyola". Aquest diumenge, a les 11h del matí al Fossar de les Moreres, diputats, alcaldes i regidors de la CUP faran una roda de premsa per fer una crida a la societat catalana a "tancar files al costat dels seus càrrecs electes i a no deixar de construir res perquè algú judicialitzi les decisions d'un poble". En concret, parlaran el diputat Benet Salellas, l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós; l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà; i el regidor de Capgirem Vic Joan Coma.

Qui també vol mostrar el seu suport als ajuntaments i càrrecs electes "assetjats judicialment" són les entitats independentistes. L'Associació Catalana de Municipis (ACM), l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural llegiran un manifest aquest divendres, a les 11h a la plaça del Rei de Barcelona, de rebuig a la judicialització del procés sobiranista i demanaran que cessi la persecució que estan rebent els càrrecs públics i les institucions catalanes "pel sol fet de promoure el dret d'autodeterminació del poble de Catalunya".

PSC i Ciutadans demanen reconsiderar l'admissió a tràmit

Com ja va anunciar ahir el PP, Ciutadans i el PSC també presentaran una petició a la mesa del Parlament perquè reconsideri l'admissió a tràmit de la moció. El text ha estat publicat aquest dimecres al Butlletí Oficial del Parlament (BOPC), i els grups tenen 48 hores per demanar que es reconsideri la decisió, una petició que obligaria la mesa a reunir-se un altre cop -presumiblement dimarts.

stats