ACORD PER A LES ELECCIONS
Política 16/01/2015

"Em sap greu que David Fernàndez no repeteixi com a candidat": l'entrevista a Mas a RAC1 en 10 frases

El president català ha tractat aspectes el jihadisme o l'auge de Podem, a banda de les negociacions pel 27-S i com afrontarà els comicis

Ara
3 min
El president de la Generalitat durant l'entrevista d'aquest divendres a RAC1 / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha estat entrevistat aquest divendres a 'El món a RAC1', on ha fet un repàs de les negociacions que han donat lloc a la convocatòria d'eleccions pel 27 de setembre i ha tractat com les afrontarà, però també s'ha referit a qüestions d'actualitat com els fets de París i el jihadisme, l'auge de Podem o la seva relació amb David Fernàndez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre els fets de París:

1 - "Quin país es pot considerar 100% segur? Ni els EUA ho van ser l'11 de setembre de 2001. [...] Dins d'això, no ens trobem en situació d'alerta màxima. Hi ha uns focus concentrats d'islamisme radical violenta, n'hem de ser conscients i està tan vigilat com es pot."

2 - "El concepte de llibertat d'expressió pot arribar fins a ofendre allò que alguns poden considerar sagrat. [...] Prefereixo la llibertat de fer això que la prohibició. Dit això, hi hauria d'haver-hi un codi deontològic i la mateixa professió s'hauria de marcar uns límits."

Sobre les negociacions pel 27-S:

3 - "Entenc que aquestes darreres setmanes això no ha anat bé. Me n'he disculpat. Però si ho agafem des de fa dos anys enrere, hi ha hagut molts més moments per a l'acord que per la bronca o la grenya. [...] El 9-N es va considerar un gran èxit, però el vam descomptar en 48 hores. També hem de gaudir els èxits. Passem hores discutint sobre el sexe dels àngels i no gaudim de les coses importants."

4 - "[La proposta conforme la llista de Mas inclogui tots els independents] Se m'ha atribuït a mi de forma innoble, era una proposta de les entitats sobiranistes. Podia ser una sortida, però era una proposta d'elles."

5 - "Si el dimecres no hi hagués hagut acord, hagués dit que hi havia dues possibles dates per fer les eleccions: junts el 22 de març, separats el 27 de setembre."

Sobre les eleccions plebiscitàries:

6 - "No em puc presentar si estic inhabilitat. Si fos així, faria campanya per a algú, però no crec que m'inhabilitin, crec que el procés acabarà bé."

7 - "Caldrà aquesta majoria absoluta clara per la suma d'aquestes formacions polítiques [independentistes]. Com que no estem fent un referèndum pur, que requeriria un 50% dels vots, ho haurem de comptabilitzar de forma diferent. Com a mínim caldrà una majoria absoluta."8 - "Catalunya té una oportunitat d'or per ser un estat. [...] Cal saber si la majoria és sòlida i àmplia. No és un camí de roses. Però si no ho fem, l'alternativa és la dilució, deixar d'existir, no tenir un projecte propi. Quedar-nos com estem, o pitjor, és el preu que podem pagar. Per això molta gent s'ha posat les piles"

Sobre l'auge de Podem:

9 - "Entenc que hi hagi gent decebuda i empipada, però atenció amb els discursos que fem, perquè tots aquests discursos cauran quan governin, perquè llavors ells seran la casta. Se'ls girarà en contra com un bumerang."

Sobre la seva relació amb David Fernàndez:

10 - "Sí que em sap greu [que David Fernàndez no repeteixi com a candidat], preferiria que ho fes. La política també es fa per la relació personal que hi ha entre la gent. El fet que que David Fernàndez i jo hàgim establert una relació de respecte mutu –tot i que estem a les antípodes en alguns aspectes– han permès que algunes qüestions tinguessin solució, ell jugant-se-se a casa seva i jo a la meva. La gràcia de la política madura és que David Fernàndez i jo en puguem entendre."

stats