ACORD PER A LES ELECCIONS
Política 16/01/2015

Mas: "[La independència] no és un camí de roses. Però si no ho fem, l'alternativa és deixar d'existir"

El president català avança a 'El món a RAC1' que si no hi hagués hagut acord dimecres, hauria anunciat l'endemà dues possibles dates per fer eleccions: "Junts el 22 de març o separats el 27 de setembre"

Ara
4 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la seva entrevista a RAC1.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat en una entrevista a 'El món a RAC1' que "perquè el món sàpiga que haurà d'asseure's a negociar un nou estat, cal que s'expressi una majoria clara" en les eleccions del 27 de setembre pactades amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, i les entitats socials. En concret, ha apuntat que "caldrà aquesta majoria absoluta clara per la suma d'aquestes formacions polítiques [independentistes]" i, "com que no estem fent un referèndum pur, que requeriria un 50% dels vots, ho haurem de comptabilitzar de forma diferent". Però què significa una majoria clara? "Com a mínim caldrà una majoria absoluta", ha respost Mas, que ha evitat fixar un percentatge concret.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Mas ha assegurat que "Catalunya té una oportunitat d'or per ser un estat" i "condicions per afrontar aquest repte", en cas que la ciutadania avali aquesta via. "No és un camí de roses. Però si no ho fem, l'alternativa és la dilució, deixar d'existir, no tenir un projecte propi", ha alertat, i ha insistit: "Quedar-nos com estem, o pitjor, és el preu que podem pagar. Per això molta gent s'ha posat les piles".

Pel que fa a la tasca a realitzar l'endemà de les eleccions, el president català ha avançat que "el 28-S ens haurem d'espavilar bé perquè el món sàpiga que hem tingut aquest resultat i què és el que volem". En concret, i a l'espera que s'aprovi un full de ruta concret, ha exposat que "hi haurà d'haver un oferiment per negociar la constitució d'un estat a Catalunya", per intentar que ningú hi surti perdent amb aquest procés.

No insistirà en la candidatura unitària

En tot cas, Mas ha revelat que si no hi hagués hagut finalment un acord dimecres, l'endemà hauria sortit en roda de premsa a anunciar que "hi havia dues possibles dates per fer les eleccions: junts el 22 de març o separats el 27 de setembre". Sigui com sigui, ara ja no tornarà a posar sobre la taula la possibilitat de pactar una candidatura unitària, un cop pactada la segona opció. "No vull tornar a obrir polèmiques com aquestes, ja hem passat dos mesos com els hem passat. Prefereixo treballar en positiu que amb bronques", ha exposat.

Malgrat tot, intentarà sumar independents a la llista electoral del 27-S. "La meva voluntat és el concepte de casa gran, i en qualsevol cas hi haurà gent de CDC i espero que de CiU", ha explicat, i ha apuntat que farà campanya assegurant que, si ha de "seguir dirigint el procés", necessitarà "el màxim suport possible". Pel que fa a Unió, Mas ha assegurat que el seu líder, Josep Antoni Duran i Lleida, li va donar suport a l'acord amb Junqueras i les entitats sobiranistes abans que es fes públic, com el coordinador general de CDC, Josep Rull. Així mateix, ha recordat que els democristians debatran el seu paper davant els comicis i la independència després de les municipals, i, segons això, es tractarà la qüestió de l'eventual candidatura.

No serà candidat si és inhabilitat

Davant un eventual escenari en què avanci la querella del 9-N i quedi inhabilitat per a càrrec públic, Mas ha explicat que no podria ser el candidat de CiU el 27-S: "No em puc presentar si estic inhabilitat". En aquest cas, per tant, "faria campanya per a algú", malgrat que confia que no creu que l'inhabilitin i creu que "el procés acabarà bé".

Quant a la possibilitat de celebrar un acte conjunt a l'inici de la campanya electoral, tal com va proposar Junqueras, Mas ha explicat que no se n'ha parlat, però sí que ha apostat per celebrar algun acte conjunt, sense entrar en detalls: "Si eventualment hi ha acord en el full de ruta comú, s'hauran de dissenyar accions que permetin visualitzar el màxim de pinya possible".

Eleccions convocades el 3 d'agost

El que sí que ha concretat és que convocarà les eleccions el 3 d'agost i que assumirà un resultat negatiu, si no hi ha una majoria clara de l'independentisme. "Si no guanyen les forces independentistes, ho hauria d'assumir, significaria que la gent no vol la independència", ha afirmat, i també ha avançat que, "en circumstàncies normals, el 27-S hauria de ser el darrer cop" que es presenti com a cap de llista.

Preguntat per l'últim cop que ha parlat amb Rajoy, Mas ha revelat que durant la reunió que van mantenir a la Moncloa al juliol, el president espanyol li va dir que li trucaria, però no ho ha fet. "Hem tingut comunicació via querelles. Ell dirà que són de la Fiscalia, però són d'ell", ha lamentat. Igualment, ha reconegut que no hi podria fer res si Rajoy fixa les eleccions estatals el 27 de setembre, però el "sorprendria". "Coneixent el senyor Rajoy, crec que apurarà fins l'últim dia", ha afirmat.

Possible reforma de la Constitució

Així mateix, el president català manté que aposta per posar a votació la proposta que pugui fer el PSOE d'acord amb la majoria que requereix la proposta, tot i que ha recordat que "no es va poder pactar un Estatut dins la Constitució" i que "no hi ha proposta de reforma de la Constitució, no hi ha contingut, ni consens polític a Espanya per fer-la". Pel que fa a l'auge de Podem, ha entès que "hi hagi gent decebuda i empipada". "Però atenció amb els discursos que fem, perquè tots aquests discursos cauran quan governin, perquè ells seran casta. Se'ls girarà en contra com un bumerang", ha alertat.

Finalment, Mas ha lamentat que el diputat de la CUP David Fernàndez no pugui tornar a ser el candidat de la formació. "Sí que em sap greu, preferiria que ho fes", ha dit, ja que "la política també es fa per la relació personal que hi ha entre la gent". "El fet que amb David Fernàndez hàgim establert una relació de respecte mutu –estem als antípodes en alguns aspectes– ha permès que algunes qüestions tinguessin solució, ell jugant-se-la a casa seva i jo a la meva", ha assegurat, i encara ha insistit: "La gràcia de la política madura és que David Fernàndez i jo ens puguem entendre".

stats