ENTREVISTA A TV3
Política 16/12/2013

"Acceptaria fer una consulta com la d'Escòcia, 'independència sí o no'": Artur Mas en 10 frases

El president de la Generalitat admet a l'entrevista a TV3 que va idear la pregunta el 6 de desembre i afirma que Europa no vetarà el dret a decidir tot i que li resulti incòmode

Ara
3 min

BarcelonaArtur Mas ha dedicat bona part de l'entrevista a tractar sobre els detalls de la consulta, revelant quan va tenir la inspiració per idear-ne el redactat i com abordarà la negociació amb l'Estat. Al final, igualment, també tracta sobre les retallades, l'atur i la transparència:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El redactat de la consulta

1. "Com a persona jo vull que Catalunya sigui un Estat i que sigui independent, com a president la meva funció no és entrar en aquest debat de manera contínua, és que la consulta es faci de manera pacífica. No és més català qui voti que 'sí' que el que vota que 'no'"

2. "La inspiració del redactat per la pregunta em va agafar treballant el dia de la constitució. És bona perquè ha suscitat el suport de moltes formacions polítiques, i fins i tot entre els partits que hi estan en contra hi ha sectors que hi estan d'acord. Si tothom defensava l'adjectiu de l'Estat, era impossible arribar a un acord, i la conclusió d'aquell dia va ser dir "traiem-li els adjectius de l'Estat", per quedar-nos amb la substància i fer un acte de sobirania"

Els camí des d'ara de la consulta

3. "Aquest no és el moment de reblar-ho tot fins l'últim mil·límetre, sinó de fer la consulta i garantir una alta participació. No li diré la fórmula d'interpretació dels resultats i de la participació, però si en els dos apartats hi ha un percentatge similar al sí i al no, tenim un problema, perquè no tenim unes majories clares"

4. "Amb Mariano Rajoy el que intentaré és reiteradament un esforç perquè entengui que ens hem de posar d'acord per poder votar. Tinc previst adreçar-m'hi no públicament en els propers dies ara que tenim l'acord i intentaré tenir una trobada amb ell, dialogar i intentar posar-nos d'acord. Estaria disposat a acceptar fer una consulta com la d'Escòcia, "independència sí o no", i ho sotmetria a l'acord. Si l'Estat tingués una proposta mínimament atractiva, que la posin a la pregunta"

5. "El meu missatge és: "no la podreu evitar". Potser no es fa en un dia concret, però arribaran unes eleccions, com a molt tard el 2016. Em plantejo qualsevol via que sigui democràtica, de sentit comú i de comú acord amb els altres partits. Penso fer el decret de convocatòria de la consulta"

Ressò internacional

6. "La consulta que ha de fer Catalunya no és un tema espanyol, el seu resultat sí que s'haurà de negociar a Brussel·les i en la comunitat internacional"

7. "L'Europa de les llibertats castigarà els que volen tenir una oportunitat de ser lliures? L'Europa de la democràcia castigarà qui vol exercir la democràcia? A Europa no entenen que l'Estat no ens deixi votar, una altra cosa és que els agradi que ens convertim o no en un Estat, perquè això és un problema"

Polítiques socials i fiscals

8. "Pot donar la impressió que, com que ens dediquem a la consulta, ens oblidem de l'atur, però si veu la meva agenda se n'adonarà que dedico el 90% del meu temps a l'economia i les polítiques socials. Per primer cop, sembla que es veu llum a l'horitzó de la tempesta"

9. "[El president extremeny, José Antonio] Monago està en el millor dels móns, en una autonomia subsidiada per tot arreu i que es permet reduir impostos tot i fer un esforç fiscal inferior. El que no pot ser és que gràcies a l'ajuda que se li doni pugui retallar impostos mentre aquí retallem salaris als funcionaris"

Transparència i corrupció

10. "Jo m'he proposat que la Generalitat sigui l'administració més transparent de tot l'estat espanyol. Preferiria que el cas Palau no existís, l'única ordre que vaig donar és que es torni fins l'últim cèntim d'euro encara que es cobrés legalment"

stats