DRET A DECIDIR
Política 24/10/2012

Aznar: "Catalunya no pot seguir unida si no segueix sent espanyola"

L'expresident espanyol considera que Espanya només es "trencarà" si abans hi ha una fractura i "ruptura" interna de Catalunya

Efe
3 min
José María Aznar i Mariano Rajoy, en l'acte de la FAES en què s'ha lliurat un premi a Vargas Llosa / EFE

MadridL'expresident del govern espanyol José María Aznar ha assegurat aquest dimarts que Espanya "no es trencarà" i ha advertit que això només podria passar "si Catalunya patís abans la seva pròpia ruptura com a societat, com a cultura i com a tradició". Aznar ha fet una encesa defensa de la unitat d'Espanya en la seva intervenció en el lliurament del Premi FAES a la Llibertat a l'escriptor Mario Vargas Llosa, un acte al qual ha assistit el president del govern, Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident ha retret als nacionalistes catalans la seva "deslleialtat" al pacte constitucional i ha advertit, davant els plantejaments sobiranistes a Catalunya, que "trencar amb la Constitució és, per a qui ho faci, la porta de sortida d'Europa". "Nacionalisme i europeisme són conceptes oposats" pel president de la fundació FAES, que també ha considerat que el problema del nacionalisme no és només amb Espanya ni amb la Constitució, sinó que ho és amb l'estat de dret, amb la societat oberta, la diversitat i la globalització.

Ni federalisme ni confederalisme: Més centralisme

Aznar ha insistit que "Catalunya no pot seguir unida si no segueix sent espanyola", abans de recalcar que qui pensi que en els plantejaments sobiranistes catalans només està en joc la unitat d'Espanya "s'equivoca, perquè està en joc la integritat de Catalunya" . I davant el repte sobiranista de Catalunya, Aznar ha apostat per una reforma del model d'estat que el faci "més ordenat, més eficient i més just". És a dir, més centralitzat.

Aquesta reforma, ha assenyalat, hauria de reafirmar els principis constitucionals i de "llibertat de tots davant els xantatges, les imposicions i les maniobres d'exclusió", garantir la solidaritat entre tots els territoris i reforçar els fonaments d'"una Espanya que no renuncia a ella mateixa". A més ha assenyalat que qualsevol proposta que pretengui "substituir" drets ciutadans per drets territorials és "senzillament incompatible amb la sobirania nacional". També ha rebutjat altres opcions, en dir que qualsevol fórmula federal, confederal o del tipus que sigui, o que pretengui o requereixi la fallida de la sobirania nacional, és inviable.

Aznar ha acusat els nacionalistes de "falsificar la història", i ha considerat que el mínim que se'n podia esperar, a canvi del pacte històric que hi va haver en la Transició, era lleialtat al consens. No obstant això, ha lamentat que s'estigui obtenint "deslleialtat amb la democràcia i amb la llei". Encara que no l'ha citat explícitament, Aznar ha dirigit els retrets més durs al president català, Artur Mas, i el seu govern, en lamentar que "amenaci" l'Estat d'internacionalitzar "un suposat conflicte" o que es tracti de fer xantatge amb l'ús d'"un cos armat autonòmic en un projecte secessionista".

Demana a Rajoy que "protegeixi" la unitat espanyola davant Mas

"I tot això ho fan els que exigeixen ser reconeguts com a moderats", ha lamentat l'excap de l'executiu espanyol, que també ha llançat un missatge a Mariano Rajoy. Així, Aznar ha subratllat que el projecte polític "nacional i democràtic" que ell sempre ha defensat és "inequívocament majoritari". Per això ha demanat que aquest projecte es protegeixi i que es garanteixi la integritat dels principis constitucionals.

"No podem fer desistiment d'Espanya; hem de creure en Espanya més del que ningú pot descreure-hi", ha dit l'expresident del govern d'Espanya davant els convidats i el premiat Vargas Llosa, que també ha fet un dur discurs criticant el nacionalisme. L'acte de FAES ha congregat nombrosos dirigents populars, entre ells els presidents d'Aragó, Luisa Fernanda Rudi, i la Comunitat de Madrid, Ignacio González, els exministres del govern d'Aznar Eduardo Zaplana i Ángel Acebes, l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella , i la presidenta del PP madrileny, Esperanza Aguirre. La presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, Ángeles Pedraza, i la dona del regidor del PP assassinat per ETA Gregorio Ordóñez, Ana Iríbar, també han estat entre els convidats a aquest acte en què Aznar també ha fet un breu esment a les víctimes del terrorisme.

stats