Política 28/06/2017

Badalona condiciona la participació en l'1-O a l'informe del secretari municipal

El ple aprova, amb els vots del PP, una moció del PSC que defensa la reforma constitucional i la plurinacionalitat de l'Estat

Ara / Agències
2 min
La cap de llista de Guanyem Badalona i futura alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, avui en una roda de premsa davant de l'Ajuntament / ACN

BarcelonaEl ple de l'Ajuntament de Badalona ha aprovat aquest dimarts a la nit una moció del PSC que condiciona la col·laboració del consistori al referèndum de l'1-O a l'informe que elabori el secretari municipal. La proposta ha tingut l'únic suport dels regidors del PP. ERC i Guanyem Badalona en Comú han rebutjat la proposta, però ICV-EUiA i Cs s'han abstingut. Els dos regidors del grup municipal de CiU han votat per separat: el representant del PDECat ha rebutjat la moció i l'antic representant d'Unió s'ha abstingut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text presentat pels socialistes reprodueix les instruccions a seguir davant l'1-O que el PSC va enviar als seus grups municipals. En aquest sentit, demana que es protegeixi els funcionaris "perquè no hagin de col·laborar amb cap iniciativa que no tingui cobertura legal" i exigeix al Govern que, si pretén comptar amb la col·laboració dels Ajuntaments, faci la petició de manera "oficial i per escrit". Amb tot, el text reclama el respecte per la legalitat perquè sense "no hi ha democràcia ni estat de dret".

El PP de Badalona, presidit pel líder del partit a Catalunya, Xavier García Albiol, ha secundat la moció, que rebutja el calendari del Procés i que, al mateix temps, defensa la recerca d'un acord per a la reforma constitucional i la plurinacionalitat de l'Estat. La solució al conflicte amb l'Estat passa, estableix el text, per un pacte per "enfortir l'autogovern de Catalunya, millorar el seu finançament i reconèixer el caràcter plurinacional d'Espanya".

Això sí, Albiol ha deixat clar que els populars només van donar suport als "acords" que establia la moció. De fet, el líder del PP català ha defensat que en "totes les mocions el que es vota són els acords" i en aquests punts, ha assegurat que "en cap cas es feia un reconeixement a una Espanya plurinacional". Albiol ha lamentat que el PSC hagi volgut "moure una notícia que no és real" i que només "obeeix a desitjos i no a la realitat".

En aquest sentit, el líder popular i també regidor de l'Ajuntament de Badalona ha aprofitat per criticar la situació de "desorientació" que ha assegurat que viu el PSC perquè hi ha diferents alcaldes -en referència al de Blanes- que han donat suport a la celebració del referèndum. "S'està convertint en l'instrument útil per als independentistes", ha assegurat.

PP i Cs han presentat aquest mateix dimarts una moció que instava explícitament l'Ajuntament a "no donar suport, ni proporcionar mitjans ni personal municipal" per al referèndum i reclamava a l'alcaldessa, Dolors Sabater, que no posés l'administració municipal al servei del procés independentista. La proposta, però, ha sigut tombada amb els vots del govern municipal i el grup municipal de CiU i l'abstenció del PSC. Precisament Albiol ha criticat que els socialistes no donessin suport a aquesta moció.

Sabater ha defensat el compromís de l'Ajuntament amb la democràcia: "Representem a tothom, tant als que desitgen la independència com als que no i, per tant, el més important és que es pugui produir l'expressió de tothom en un ambient de profunda democràcia".

stats