PRESSUPOSTOS
Política 02/06/2016

Bateria de propostes per seduir la CUP

Junqueras proposa canvis en política fiscal, partides socials i deute per aixecar el veto dels anticapitalistes

O. March / R. Tugas / L. Vicens
3 min
Bateria de propostes per seduir la CUP

BarcelonaQuan va acabar la sessió de control al Parlament, els diputats Joan Garriga i Anna Gabriel (CUP) es van desplaçar des de l’hemicicle fins als despatxos que té el Govern a la cambra catalana. Allà els esperaven el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, per abordar l’escenari pressupostari i per demanar-los que retirin l’esmena a la totalitat presentada en contra dels comptes. La reunió, segons tots els dirigents consultats, va anar “malament”: Puigdemont es va negar a fer marxa enrere en els pressupostos -com volien els anticapitalistes- i la CUP no vol ni sentir a parlar de guardar al calaix l’esmena a la totalitat. De moment, però, hi ha partit. Economia entregarà avui als anticapitalistes un document amb mesures fiscals i dotacions per a programes socials amb l’esperança de desencallar una situació que posa en risc l’estabilitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons diverses fonts, està previst que aquest document inclogui prop de mitja dotzena de punts, amb l’esperança d’estovar els anticapitalistes amb propostes relacionades amb algunes de les seves principals demandes. A última hora de la nit, el Govern encara estava consensuant les mesures que oferirien, que acabaran de polir-se aquest matí -CDC i ERC mantenen visions diferents d’alguns punts-. Tot i això, les fonts consultades avancen que les esmenes que l’executiu plantejarà incloure avui a la CUP afecten els àmbits de la despesa econòmica, els ingressos, el deute, les polítiques de salut i aspectes sobre ensenyament. Es donen per fet, per exemple, modificacions en l’IRPF, però també en altres impostos com el de patrimoni.

Fins ahir Puigdemont havia mantingut un perfil baix en les converses i havia delegat en Junqueras tots els detalls. Finalment, però, ha acabat ocupant un seient a primera fila. Abans de citar-se amb els representants de la CUP, el president va remarcar en la sessió de control que sense pressupostos no es pot complir amb la declaració del 9-N, sempre en boca dels anticapitalistes. El Govern farà arribar demà al Parlament un document amb totes les mesures del text que s’han complert fins ara, per evidenciar que, a diferència del que critica sovint la CUP, el compromís segellat és seriós.

Els cupaires, però, es mantenen ferms i van voler escenificar el rebuig als comptes de Junqueras convocant la reunió amb els dos màxims dirigents del Govern. La presència d’Anna Gabriel, que no participa en la comissió negociadora dels pressupostos i forma part del sector més contrari a l’acord amb Junts pel Sí, ja era tot un avís per a navegants. La trobada va servir per traslladar directament a l’executiu que l’esmena a la totalitat és una “decisió en ferm” validada per les assemblees i que, si volen el seu suport, cal una nova proposta de pressupostos. “El que han presentat no té marge de negociació”, va afirmar la CUP en una nota de premsa -amb un to que no va agradar gens a Junts pel Sí-. En privat, no amagaven que la reunió va anar “fatal”, perquè no veuen marge perquè el Govern retiri l’actual projecte, una decisió que, de fet, seria insòlita a Catalunya. Tot i això, Gabriel i Garriga van instar Puigdemont i Junqueras a guardar en un calaix els actuals pressupostos i treballar plegats per acordar un nou projecte “negociat”.

Els anticapitalistes van argumentar en la reunió que, si retiren o voten en contra la seva pròpia esmena -i, per tant, se supera el debat a la totalitat-, els límits de despeses i ingressos quedaran fixats i ja no es podran modificar. I és precisament el que la CUP vol evitar, perquè el seu objectiu és “negociar les bases d’un nou pressupost” que augmenti tant els ingressos com les despeses.

La CUP vol desobediència

Per això, són inflexibles a l’hora de demanar al Govern que proposi “canvis profunds i importants” en el pressupost. És bàsic, avisen, que el document del Govern plantegi la desobediència al límit de dèficit, inclogui els impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional i gravi més a les rendes més altes. En “l’hipotètic cas” -poques veus a la CUP confien en una contraproposta que els satisfaci- que el Govern presentés una oferta que incorporés aquestes mesures, se sotmetria a votació de les assemblees la retirada de l’esmena a la totalitat i una reunió del consell polític i el grup d’acció parlamentària donaria el veredicte final.

Tanmateix, la resposta de Puigdemont i Junqueras va ser clara: si la CUP veta el projecte de pressupostos presentat, no n’hi haurà un de nou i es prorrogaran tot l’any els del 2015. Fonts del Govern, però, descarten eleccions per ara i reafirmen l’aliança en l’impuls del full de ruta fins a les constituents.

stats