RENOVACIÓ NACIONALISTA
Política 29/04/2016

CDC tem que una nova caiguda a les urnes afecti la refundació

Homs intentarà deixar en segon pla el resultat i prioritzar el programa

Oriol March
3 min
CDC tem que una nova caiguda a les urnes afecti la refundació

BarcelonaEl procés de refundació de Convergència ha viscut diversos ajornaments des que va començar a aparèixer en l’estratègia del partit. La triple convocatòria del 2015 -municipals, plebiscitàries i espanyoles- va impedir fer un forat al calendari per encabir-hi el congrés que ha de renovar les sigles nacionalistes, fixat definitivament per a principis de juliol, i tant a la direcció com als quadres hi ha temor a un nou mal resultat en la reedició dels comicis estatals perquè impactaria directament en la recta final del procés intern. La convocatòria del 20-D ja va suposar una patacada -caiguda de vuit diputats i 448.762 vots inclosa- i, segons diverses fonts consultades per l’ARA, hi ha enquestes internes que situen els nacionalistes amb un màxim de sis representants al Congrés de Diputats. Serien els pitjors resultats obtinguts pel partit a Madrid, en cas que no variessin les actuals projeccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Jo no considero un bon resultat ni sis ni vuit diputats. Crec que el que aspirem a representar té molt més gruix i més base ciutadana”, va reflexionar ahir el cap de files de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, en una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya. “D’entrada, crec que no és tan important el resultat immediat [del 26-J]”, va ressaltar Homs. En les últimes eleccions la coalició formada per CDC, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament va ser quarta força per sota d’En Comú Podem -“disparat a les enquestes”, segons admeten els estrategs nacionalistes, tant al partit com a Palau-, ERC i el PSC.

“Els problemes de fons són greus”, diagnostica un alt dirigent consultat. La campanya electoral començarà a principis de juny, poc després que la militància convergent hagi decidit si dissoldre la formació per fundar una nova eina o bé reformular el partit. Això vol dir que, per calendari, es mesclarà la definició de la nova estructura i el debat -existent des de fa mesos- pels nous lideratges orgànics. Davant d’això, Homs defensa unir tots els processos oberts a través de “plantar la llavor del nou sobiranisme” amb la vista posada al 26-J.

En aquest sentit, l’exconseller de la Presidència va insistir que el més rellevant és defensar la presència a Madrid com a via per mostrar les noves maneres de fer de CDC. “A l’inici d’un nou cicle tens l’avantatge que el resultat esdevé un punt relatiu”, va argumentar Homs. Fonts de la direcció, després de la seva conferència, assenyalaven que la nova convocatòria també és una oportunitat per “reflotar” CDC. “L’operació és difícil”, admeten les mateixes fonts. Davant el retorn del referèndum al primer pla -gràcies, en part, a la victòria d’En Comú Podem-, el cap de files de Democràcia i Llibertat va defensar com a “vàlida i necessària” la via de la consulta.

La idea dels estrategs convergents és aparcar definitivament el nom de la coalició del 20-D, però no descarten una nova aliança amb Demòcrates, defensada per Artur Mas. L’expresident va sonar com a hipotètic candidat, però aquesta possibilitat està descartada. “No ens podem arriscar a un mal resultat amb ell de cap de files”, ressalten a la direcció. Des de 8TV, l’expresident va obrir la porta a tenir un paper en una llista CDC-ERC, però sap perfectament que és inviable.

La consulta interna inclourà campanya, vot anticipat i exterior

Convergència ja té definit el reglament de la consulta interna del 21 de maig en què la militància decidirà si es crea un nou partit o es modifica l’actual. Segons va avançar ahir l’ACN, està previst que hi hagi vot anticipat, vot exterior i una urna mòbil, a més dels diferents punts de votació que s’establiran perquè puguin votar els afiliats i els simpatitzants. El document assenyala que la campanya s’allargarà del 9 al 19 de maig, període durant el qual cada agrupació comarcal i de districte haurà de celebrar -obligatòriament- com a mínim un acte per informar del procés intern.

stats