NOVA ETAPA
Política 03/11/2015

CDC nega fissures després d’un intens debat intern a la direcció

Crítiques a la “inadmissible” filtració de l’última reunió del Govern

Oriol March
3 min
CDC nega fissures després d’un intens debat intern a la direcció Homs confirma el seu salt a Madrid

BarcelonaEl missatge que volien llançar els dirigents de Convergència que van assistir ahir a la reunió mensual de l’executiva era clar: “No hi ha fissures i estem determinats a seguir endavant”. Així es va expressar en roda de premsa la portaveu del partit, Marta Pascal, i ho van fer també diversos dirigents consultats per l’ARA. La cita, això sí, també va servir per constatar que existeix un debat intern a la formació que lidera Artur Mas sobre el rumb del procés sobiranista arran de la negociació amb la CUP, que ha avançat en aspectes tan importants com la declaració d’inici del procés però que segueix encallada en la investidura. A més, una sèrie de dirigents es van queixar de la filtració “inadmissible” de la reunió del Govern de la setmana passada, en què sis consellers van qüestionar el text que el Parlament aprovarà pròximament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“No ha sigut precisament una trobada de tràmit”, resumia a la sortida un dirigent, que destacava un fet poc habitual: “Mas ha intervingut poc”. Hi va haver quatre integrants de la direcció -entre ells la diputada Monserrat Candini i Jordi Martí, regidor a Barcelona- que van criticar obertament la filtració de les deliberacions del Govern, i també hi va intervenir el conseller de Justícia en funcions, Germà Gordó, que va insistir que la declaració acordada amb la CUP era “millorable”. Sense votar, la direcció va avalar l’estratègia de les últimes setmanes i va considerar que cal seguir abonant la negociació amb l’esquerra alternativa amb la vista posada en el full de ruta i en la investidura.

Dirigents consultats asseguren que és “normal” que, davant de situacions tan “transcendents”, existeixi debat a dins del partit. Al llarg de les últimes setmanes s’han aixecat recels a Convergència -tot i que només Felip Puig els ha verbalitzat en públic- i hi ha un sector que considera que s’estan fent massa cessions a la CUP “a canvi de cap acord concret”. Mas, en la reunió del Govern de la setmana passada, va insistir que la declaració d’inici del procés -inclosa al programa electoral de Junts pel Sí però sense tanta concreció- era l’única manera de mantenir viva la negociació en marxa.

“La clau és aquesta setmana i la que ve, i veure quina reacció hi ha al vot negatiu de la CUP a la primera investidura de Mas”, assenyalen fonts de la direcció, que ahir es reunia per primera vegada després del nou escorcoll a la seu del partit. Pascal, que va abonar la tesi del president segons la qual CDC és objecte de “caça major”, en tot moment va voler mantenir l’optimisme al voltant de les converses amb l’esquerra alternativa, que ja parla obertament de vetar noms convergents com a consellers. “Hi ha marge per a l’acord”, va considerar la portaveu. El partit encara uns dies decisius assegurant haver tancat les fissures després de dies de molta remor interna en tots els àmbits.

Homs confirma el seu salt a Madrid

El conseller de la Presidència en funcions, Francesc Homs, va confirmar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio que té intenció de ser cap de llista de Convergència a les eleccions espanyoles. “Vull anar a Madrid perquè la política o la fas o te la fan”, va assenyalar Homs citant Joan Fuster. En cas que s’arribi a l’inici de la campanya sense acord amb la CUP per investir Artur Mas com a president de la Generalitat i el Govern segueixi en funcions, l’escenari més probable és que la vicepresidenta Neus Munté assumeixi les competències de Presidència de manera interina. “Ara hem d’anar a fer política en majúscules al Congrés”, va determinar la portaveu de CDC, Marta Pascal, que també va ser l’encarregada de revelar el nom del director de la campanya del 20-D. Jordi Cuminal, ex director general de Comunicació de la Generalitat i molt pròxim a Homs, serà qui s’encarregarà de dissenyar l’estratègia que seguirà la llista que liderarà el conseller.

stats