Política 19/08/2012

La 'CIA a l'ombra' veu Catalunya com un possible futur estat

Un informe de l'agència Stratfor destapat per Wikileaks situa l'independentisme català al nivell d'Escòcia i per sobre del basc

Enric B. Abelló
1 min
DEMANDA PACÍFICA
 L'agència Stratfor destaca que el suport a l'independentisme és elevat a Catalunya, però que no hi ha cap perill d'esclat  de violència.

PalmaL'empresa privada d'espionatge Stratfor, més coneguda com la 'CIA a l'ombra', situa Catalunya al "grau tres" en una classificació de regions secessionistes en què el nivell cinc és per a zones que ja són 'de facto' independents i el quart defineix els territoris on o bé hi ha violència independentista o pot esclatar en qualsevol moment. Així ho determina un informe fet per un grup d'analistes que consta entre els correus electrònics interns de la companyia multinacional obtinguts per Wikileaks i als quals ha pogut accedir el diari ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'informe sobre el secessionisme analitza 35 zones, bàsicament europees, i situa Catalunya com a exemple de grau tres, un nivell en què l'independentisme "és un objectiu declarat però la regió no farà servir la violència per aconseguir-lo". De fet, entre els cinc milions de correus electrònics que els activistes d'Anonymous van aconseguir accedint als servidors de Stratfor i van cedir a Wikileaks n'hi ha molts en què s'analitza la realitat política de Catalunya i, especialment, l'evolució de l'independentisme.

L'empresa nord-americana "proveïdora d'anàlisis geopolítiques", tal com s'autodefineix, va seguir de prop, per exemple, l'aprovació del nou Estatut d'Autonomia del 2006 i les protestes contra les retallades que hi va fer el Tribunal Constitucional. D'acord amb la decisió de l'alt tribunal, segons una analista de l'agència, "Catalunya no és una nació, el català no pot ser la principal llengua de Catalunya, l'autonomia pressupostària es redueix considerablement... No queda gran cosa a l'Estatut".

Llegiu-ho a l'ARA Premium.

stats