Política 25/10/2016

PP i C's demanen a Forcadell que deixi la presidència del Parlament

CSQP i Junts pel Sí defensen que "tots els demòcrates" estiguin units en contra de la judicialització de la política

Núria Orriols / Aleix Moldes
2 min
El portaveu del PPC al Parlament, Josep Enric Millo, durant la roda de premsa

BarcelonaDesprés de l'admissió a tràmit, per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), de la querella per desobediència i prevaricació contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els grups parlamentaris s'han afanyat a reaccionar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carme Forcadell, investigadaPP i Ciutadans han demanat a Forcadell que deixi la presidència del Parlament, mentre que Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot han defensat que "tots els demòcrates" han d'estar units en contra de la judicialització de la política. La CUP també ha expressat aquesta tada el seu suport a Forcadell, el regidor de Vic Joan Coma i els sis representants del consistori de Badalona investigats per obrir les portes de l'ajuntament el 12 d'octubre. El PSC no té previst, de moment, fer declaracions.

El portaveu del PP, Enric Millo, ha estat l'encarregat, per part dels populars, de demanar a Forcadell que "reflexioni", ja que considera que una persona investigada per desacatament de la Constitució no pot estar al capdavant d'una cambra parlamentària. Així, ha reclamat que s'aparti de la presidència per donar pas a algú que "compleixi les normes de convivència". "No pot ostentar la presidència del Parlament de Catalunya una persona investigada en un procés judicial per desacatament", ha dit el portaveu del PP en declaracions als periodistes al Parlament.

Per la seva banda, la cap de files de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, també ha abraçat la tesi dels populars en dir que Forcadell no pot ser la segona autoritat del país i no actuar, a parer seu, d'acord amb la legalitat. "Ser presidenta d'un Parlament no dóna els privilegis per saltar-se les lleis", ha dit Arrimadas, i ha afegit que qualsevol país "democràtic" -ha posat d'exemple Alemanya o els Estats Units- prendria mesures davant de dirigents polítics que no compleixen les normes. "Forcadell pot defensar el que vulgui sent presidenta de l'ANC", ha dit la líder de C's, però no si és presidenta de la cambra catalana.

JxSí, la CUP i CSQP fan pinya amb Forcadell

Per al portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante Fachin, el cas de Forcadell s’emmarca en una "judicialització total la vida política", que afecta la presidenta del Parlament, els regidors municipals, els sindicalistes i les entitats que lluiten pels drets socials. "És una deriva molt perillosa que no només afecta independentistes i no independentistes, sinó llibertats molt profundes que hem de defensar entre tots", ha subratllat.

La "vergonyant" judicialització de la política porta associada, segons el portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, "la persecució de les idees". La coalició independentista ha tornat a fer pinya amb Forcadell, "com ahir amb Joan Coma i avui mateix amb els regidors de Badalona". "Això no afecta només els independentistes, sinó a tothom. Qualsevol demòcrata i tribunal hauria de rebutjar aquests atacs a les idees, a la democràcia i al parlamentarisme", ha defensat.

Per la seva banda, la CUP ha defensat que tan Forcadell, Joan Coma i els sis regidors de Badalona han actuat "amb independència, coherència, fermesa i sense por". "Els encoratgem i els fem arribar que no estan sols ni soles", ha afirmat el diputat cupaire Albert Botran.

stats